Kétnapos BikeSafe akciót tart a rendőrség a kerékpárosoknak

2020.07.30. 07:00

Elkezdődött a regisztráció

Ingyenes kerékpár-regisztrációt (BikeSafe) tart a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság. A tegnap kezdődött bicikli-összeírást még ma is folytatják a helyi kapitányság parkolójában, délután háromig várják a lehetőség iránt érdeklődő bringásokat.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A program lényege, hogy a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rend­őrség számára hozzáférhető nyilvántartásba kerülnek. Ezáltal a biciklik adatai bűncselekmény esetén visszakereshetőek, könnyebb a felderítésük, s a tulajdonoshoz történő visszajuttatása is.

A regisztráció során rögzítik a kerékpár adatait – szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek –, majd fényképfelvételeket is készítenek azokról.

Tegnap többen is regisztráltak, de ma még várják a bringásokat
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Szerdán délelőtt kint jártunk a helyszínen, ahol megtudtuk, hogy a BikeSafe program ötlete a Fejér Megyei Rend­őr-főkapitányságon született meg hét-nyolc évvel ezelőtt, s aztán vált országos méretűvé. A program nagyon népszerű, mára a regisztrált kerékpárok száma csaknem eléri a 110 ezret. A bicajokat tartalmazó adatbázis sokat segít a nyomozásban, mint kiderült, volt olyan eset is, hogy a kerékpár-tulajdonos a rendőrségtől tudta meg, hogy eltulajdonították a biciklijét. Korábban regisztrált a rendszerben, a rendőrök visszakeresték és értesítették, hogy a bicaj most már náluk van, biztonságban, mert amúgy korábban ellopták azt jogos tulajdonosától.

Szerdán Kiss Dénes rendőr őrnagy várta a regisztrációra a kerékpárosokat

A helyszíni regisztrációhoz ki kell tölteni egy adatlapot személyes adatokkal és a kerékpár műszaki adataival és vázszámával. Ezután több fénykép is készül a bringáról, majd az egész kis adathalmazt a rendőrség munkatársai rögzítik a számítógépes rendszerben. Fontos a pontos és részletes képes dokumentáció is, mert előfordulhat, hogy az ellopott kerékpárt szétszedik és úgy adnak túl az egészen, aztán a darabok felbukkanhatnak különböző bűncselekmények esetén más-más házkutatás során.

Mivel idén a vírushelyzet miatt elmaradt a bringatúra és több más rendezvény is, így a BikeSafe nem tudott kitelepülni ezekre, így szerveztek egy kétnapos ingyenes regisztrációs akciót, amely ma délután három óráig még folytatódik, és ahova minden kerékpárost szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában