fontos lehet

2019.06.26. 09:00

A kéményre is gondoljunk a nagy melegben

Szinte még csak most kezdődött a nyár, célszerű a kémények ellenőrzését beütemezni, hogy ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjon ez a valóban életbevágóan fontos tevékenység.

FMKI

Csobánka, 2016. július 18. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szakembere egy kéményt ellenőriz egy csobánkai családi ház tetjén 2016 július 18-án. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: mti

Fotó: Máthé Zoltán

A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, a lakók által előre egyeztetett időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A szilárd tüzelésű berendezések esetén évente, a gázüzemű fűtőberendezéseknél kétévente kell a kéményeket ellenőriztetni.

Egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése – ha a kéményseprő mindent rendben talál – mindössze húsz-harminc percet vesz igénybe. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt.

A kéményseprés az egylakásos ingatlanokban élők számára önkéntes. Nekik maguknak kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő felkeresi otthonukat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést. Ennek érdekében Fejér megyében a Kémény Zrt-hez fordulhatnak a lakók. Vigyázva az egyedül élő idősekre, segítsék őket az időpont-egyeztetésben. Érdemes már most előre gondolkodni, hogy a meleg nyári hónapok után biztonságosan induljon a fűtési szezon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában