vízi baleset

2018.08.03. 09:30

Manővert vétett egy hajókötelék, zátonyra futott Dunaföldvárnál

Szerdán este a viharos időben vélhetően elvétette a manővert a dunaföldvári Beszédes József híd közelében egy hajókötelék, és zátonyra futott.

BT

Az önjáró hajóból, a mellette, vele közösen közlekedő úszó munkagépből, és az előttük tolva haladó három bárkából álló kötelék a Duna folyásirányában haladt, amikor a sóder- homokpadra ráfutott és megfeneklett.

A szakemberek szerint egészen apró hiba elegendő ahhoz, hogy egy ilyen helyzet kialakuljon este, sötétben, viharos időben, amikor a műszereket is megzavarhatja az időjárás.

A tolóhajó a két hajótestet együtt próbálta megmozdítani Fotó: Zsedrovits Enikő

A tegnapi napon egy tolóhajó a bárkákat a folyó alsóbb szakaszán kikötötte, majd az úszó munkagépet leválasztották, és úgy mozdították ki álló helyzetéből a hajót. Csécsi Soma címzetes rendőr alezredes, a terület vízirendészeti szempontból illetékes hatóságának, a BRFKnak a szóvivője elmondta, hogy a rendőrség az esetet szabálysértési eljárás keretében vizsgálja, a víziközlekedési szabályok megsértése miatt, hogy tisztázzák, terhel-e valakit felelősség, avagy nem.

Az eset szerencsésen végződött, hiszen sem másik hajóban, sem tereptárgyban nem esett kár, és még a hajózási útvonal is járható maradt. A balesethez nagyban hozzájárult, hogy a Duna vízállása már a rekordhoz közelítően alacsony, és augusztus 8-áig további apadás várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában