Elektronikus ügyintézés

2023.07.01. 13:00

Egyszerűbb a nyilvántartás ePincekönyvvel

Lezárult az ePincekönyv kialakítására, az Agrárminisztérium megrendelésére indított projekt - mondta az AM agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón. A vármegyei borászok szerint meg lehet szokni az új rendszert.

Duol.hu

Az elektronikus nyilvántartás lényege, hogy minden elvégzett műveletet még aznap be kell jelenteni (Illusztráció: MW)

A projekt arra szolgált, hogy a megújított borjogi szabályok mellé társuljon egy olyan, a 21. századi elvárásoknak megfelelő elektronikus ügyintézési rendszer, amely hozzájárul a borágazat versenyképességének a fejlesztéséhez – mondta Tarpataki Tamás helyettes államtitkár. Kiemelte, az új borjogi szabályok és az ePincekönyv együttesen teremtik meg annak a lehetőségét, hogy az ágazatban dolgozó több tízezer ember számára sokkal egyszerűbb legyen az ügyintézés. Fontos a bürokrácia csökkentése a borágazatban, ahol a mezőgazdasági, az élelmiszerelőállítási és a jövedéki szabályoknak is meg kell felelni, írja a teol.hu.

Hozzátette, a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a minisztérium közreműködésével valósult meg a 2019 májusában indult projekt, amelyben a konzorciumvezetői feladatokat a minisztérium látta el. Kiemelt partnerük volt még a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

Tarpataki Tamás úgy fogalmazott, a minisztérium digitalizációs kihívásokra adott válasza az ePincekönyv, amely egyablakos ügyintézést biztosít. Az online felületen 12 hatósági ügyben lehet intézkedni, akár otthon, akár a borász irodájában, akár az illetékes hegybíró közreműködésével. A helyettes államtitkár azt kérte a termelőktől, borászoktól és hegybíróktól, hogy „ne féljenek ennek az új rendszernek a használatától". A kezdeti nehézségeket követően – hiszen meg kell ismerni a felületet, el kell sajátítani a használatát – az ügyintézési folyamat biztosan sokkal gördülékenyebb, illetve hatékonyabb lesz.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere szerint a május 1-től indított elektronikus pincekönyv némi felkészültséget igényel a borászoktól. Először szokatlan, de bele lehet jönni a kitöltésébe. Az adatok az adott borászatról így egyből hozzáférhetők, ami az ellenőrzés szempontjából egyszerűbb. A termelőknek is hozzá kell szokniuk, hogy például borfejtés után egyből rögzítsék az adatokat, hiszen ez a művelet veszteséggel jár, vagyis kevesebb bor szerepel majd a nyilvántartásukban. Ugyanakkor az elektronikus pincekönyv kiváltja az eddigi bevallásokat, melyeket a hegyközségnek kellett megküldeni, tette hozzá a szakember.

A kisebb termelőkre nem vonatkozik

A szőlő- és borágazatban hazánkban több tízezer gazdálkodó végez értékteremtő gazdasági tevékenységet mintegy 60 ezer hektár szőlőültetvényen és csaknem hatezer borászati üzemben. Az elektronikus ügyintézés csak a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál nagyobb ültetvényt használók számára lesz kötelező, és csak több hónappal a rendszer indítását követően. A kisebb termelők részére így továbbra is megmarad a személyes ügyintézés lehetősége a hegybírónál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!