Gazdaság

2023.03.17. 13:18

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Schneider Electric 40 millió eurós beruházása - frissítve

Duna Smart Power Systems – ez lesz a neve a Schneider Electric új dunavecsei okosgyárának, ahol a legfejlettebb ipari technológia segítségével készítenek majd középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket.

Molnár Emese

A 25 ezer négyzetméteres karbonsemleges okosgyár beruházását mintegy negyven millió euróból (tizenhat milliárd forintból) valósítja meg a vállalat, amelyhez a magyar állam 2,3 milliárd forint támogatást biztosít stratégiai partnerének. Az ünnepélyes alapkőletétel március 17-én volt, amelyen jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Eric Heitz, a Schneider Electric energiarendszerek ellátási láncáért felelős senior alelnöke, Frederic Godemel, a Schneider Electric energiarendszerekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke, Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete és Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is.

Font Sándor beszédében elmondta, hogy a rendszerváltás óta a Dunavecséhez hasonló kistelepüléseknek nincs könnyű dolga gazdasági szempontból. Bár a Pentele-híd megépítésével elkerülő út is létesült a térségben, mégis, éppen emiatt láthatott lehetőséget Dunavecsén a Schneider Electric az új gyárának megvalósításához, amely Kecskemétet leszámítva Bács-Kiskun vármegye legnagyobb beruházását jelenti. A híd sztrádaépítéssel fog majd folytatódni, Kecskemét, Székesfehérvár és a Balaton elérésével, így még több potenciált, logisztikai központot jelenthet a környék további befektetők számára. Hangsúlyozta azt is, hogy a vállalat megbecsülésre fog itt találni, és biztos, hogy hatással lesz a térség fejlesztésére.

Szijjártó Péter arról szólt, az elmúlt három év nagy megpróbáltatások elé állította a világot (a pandémia és a szomszédban zajló háborús helyzet), gazdasági és biztonsági szempontjából komoly kihívásokkal kell megküzdeni, mégis, Magyarország három rendkívüli gazdasági eredményt könyvelhetett el a tavalyi esztendőben: még soha ilyen sokan nem dolgoztak az országban, a beruházások és az export értéke pedig megdöntötte az eddigi rekordokat. Mint mondta, ettől idén sem szeretnének alább hagyni, és a fő cél továbbra is az, hogy elérjük a teljes foglalkoztatottságot, valamint hogy a munkát terhelő adó nálunk legyen a legalacsonyabb. Ehhez alapvetően két dolog kell, a politikai stabilitás és a stratégiai nyugalom. 

A miniszter azt is kiemelte, hogy a gazdasági növekedéshez nagyban hozzájárult a magyar elektronikai szektor, amelynek termelési értéke tavaly meghaladta a tízezer milliárd forintot (ez 36 százalékos növekedést jelent), és amely 94 százalékos exporthányaddal termel. Szijjártó Péter méltatta a Franciaország és Magyarország közötti, józan észen alapuló együttműködését, amit a jövőben tovább szeretnének erősíteni. Azt is elmondta, hogy a francia vállalatok a hatodik legnagyobb beruházási közösséget jelentik hazánkban. Köztük a Schneider Electric, amely már 1991 óta van jelen Magyarországon. A francia multinacionális cégnek jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem), valamint egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (Szigetszentmiklós) van, és mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztat. A miniszter köszönettel szólt a vállalat vezetésének a bizalomért, hogy immáron az ötödik gyárukat építik fel hazánkban, amely ráadásul teljesen karbonsemleges okosgyár lesz, ötszáz új munkahelyet jelent, és itt fejlesztik ki a legmodernebb elektromos technológiákat és digitális megoldásokat.

Frederic Godemel úgy fogalmazott, Magyarországnak kitüntetett szerepe van abban az üzleti stratégiában, amit a Schneider Electric megvalósít. Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat ügyvezető alelnöke kiemelte: az okosgyár CO2 kibocsátása nulla lesz, geotermikus energia működteti majd a hűtési és fűtési rendszereket, a tetőn napelemek támogatják a lehető legmagasabb szintű megújuló energiafelhasználást, az öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják, de ezen kívül számos energiahatékonysági megoldásokat is alkalmaznak még az üzemben. A vállalat termékportfóliójának legújabb darabjait gyártják majd itt, köztük primer és szekunder kapcsolóberendezéseket, kisfeszültségű villamos kapcsolószekrényeket és azok alkatrészeit, a teljes európai piacot kiszolgálva.

- Dunavecsei új gyárunk megépítésével lehetőségünk nyílik arra, hogy a jelenleg Kunszentmiklóson zajló gyártási tevékenységünket kibővítsük. Ebben a folyamatban megkérdőjelezhetetlenül számítunk arra a több száz munkatársunkra, akik jelenleg is velünk dolgoznak. Emellett szintén százas nagyságrendben hozunk létre új munkahelyeket, így 2025-re terveink szerint már megközelítőleg 500 munkatárssal dolgozunk az okosgyárban – mondta az alelnök. A termelés várhatóan 2024-ben fog megindulni az új üzemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!