A cél a vállalat befektetők általi további működtetése

2022.12.20. 15:10

Karácsony előtt érkezik a munkabér a Dunaferrbe

Miután a Magyar Kormány 521/2022 (XII. 13.) számú rendelete a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt számos ponton módosította, ez alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az ISD Dunaferr Zrt. felszámolását, vagyonfelügyelőt kirendelve a céghez. A meghozott kormányzati intézkedések hatására a Dunaferr helyzetének rendezése elindult, ezzel tovább élhet a gyár és a város.

Várkonyi Zsolt

Amint azt dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője még a múlt héten jelezte, a legfontosabb hír az, hogy az elmaradt fizetéseket karácsony előtt megkapják a dolgozók. Mindezt azóta a kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő cég képviselője is megerősítette neki.

Kormányzati szándék

Az országgyűlési képviselő – még a közösségi médiában - mondta, beérett az elmúlt hónapok megfeszített munkája, hogy a Dunaferr, a térség meghatározó foglalkoztatója túlélje azt a válságot, amibe az elhibázott privatizáció, menedzsmenti okok és a háborús energiaár-robbanás taszította. Ahogy fogalmazott, voltak ellendrukkerek, de végül éppen időben megérkezett a kokszolóba a feketeszén, így a korábbi menedzsmenti utasítás ellenére nem kellett leállítani azt, ami a 100 milliárdos kár mellett valószínűleg a gyár végét jelentette volna. Bár ez kívülről nem látszott, e mögött a kormány rendkívül megfeszített és kockázatokat magában hordozó munkája van, amelyben részt vett a Fejér Megyei Védelmi Bizottság, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, Dr. Simon László főispán, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkatársai és mások is. A kormányrendelet felhatalmazásával ideiglenes vagyonfelügyelő került kinevezésre, aki az átvett menedzsmenti jogokkal, intézkedési jogkörökkel biztosítja a vagyonmegóvást és a működést a felszámolási folyamat alatt az esetleges leendő tulajdonos belépéséig. Bizakodón nyilatkozott dr. Mészáros Lajos lapunknak azután is, miután találkozott az ideiglenes vagyonfelügyelővel, dr. Fazekas Attilával, hogy jó kézbe kerül a vállalatcsoport, és kormányzati intézkedések által megkezdett folyamat eredményeként a térség megmenekül egy humanitárius és szociális katasztrófától.

 

Érdekképviseletek tájékoztatása

Az ISD Dunaferr Zrt.-hez kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő képviseletében, dr. Fazekas Attila találkozott a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnökeivel is Molnár Lászlóval és Romanoczki Istvánnal. Az érdekképviseletek által kiadott tájékoztatók szerint a vagyonfelügyelő elmondta nekik, mindenki abban érdekelt, hogy működőképes állapotban tudja értékesíteni a Dunaferr-t, benne az itt dolgozók szorosan hozzá tartozó szakmai tudásával. 

A dolgozók többségét elsősorban a novemberi munkabér elmaradt részének kifizetése érdekli, amellyel kapcsolatban elmondta nekik is, hogy - a kormány közbenjárásának köszönhetően – karácsony előtt ki fogják fizetni azt. 

Ami következő hónapok munkabérét illeti, annak kifizetése a bérgarancia alapból történik majd. Ez a dolgozók nagy részének 2-3 hónap időtartamra biztosítható, majd a termelés elindítása, felfuttatása után már a bevételekből fizethető majd a munkabér. 

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő

Szakmai befektetők

A vagyonfelügyelő elmondta, hogy több szakmai befektető érdeklődik a gyár és annak további működtetése iránt, de maga az értékesítés – az eljárási szabályok betartásával – több hónapos folyamat lesz. (A meg nem erősített sajtóhírek között szerepelt már a Liberty Steel, a Metinvest, a Duferco neve is – a szerk.) Addig bérmunkában, vagy bérbe adással kívánja biztosítani az üzemeltetést, így biztosítva a kokszoló és a folyékony fázis berendezéseinek üzemben tartását, megóvását. A szerződések megkötését minden esetben a vagyonfelügyelő fogja végezni. 

Az ideiglenes vagyonfelügyelő hangsúlyozta, hogy reményei szerint gyorsítja majd az eljárás folyamatát az, hogy az általa végzendő munka mögött kormányzati akarat is van, amelynek bizonyítékát adta már a bérgarancia alap soron kívüli használatának lehetőségével. 

(Forrás: Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség tájékoztatója, DUNAFERR Ifjúsági Szervezet tájékoztatója, Dr. Mészáros Lajos, országgyűlési képviselő)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!