Kétezerötszáz új munkahely

2021.01.29. 16:06

Közel 700 milliárdos óriásberuházás érkezik a Dunaújvárosi Járásba

Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán. A dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátor-gyárat épít, ezzel 2500 embernek ad majd közvetlenül munkát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Brousil Csaba

Budapest/Iváncsa

A beruházást bejelentő sajtótájékoztatóra – többi között meghívást kapott Park Chul Min, Dél-Korea rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere és dr. Galambos Dénes a térség korábbi miniszterelnöki biztosa is.

„A koronavírus járvány miatt szigorú korlátozások között élik az emberek az életüket, amelynek nyomán messze vagyunk a normalitástól, mondhatnám azt is, hogy semmi sem olyan, mint régen volt. Nap mint nap halljuk a szomorú híreket emberek ezreinek megfertőződéséről és haláláról és halljuk a híreket a gazdasági veszteségekről, a gazdaság leépüléséről. És persze az elmúlt egy esztendőben is voltak sikerek, voltak jó pillanatok, de az öröm valahogy soha nem lehetett felhőtlen, hiszen mindannyiunkban ott volt az a tudat, hogy a vírus következményeivel percről percre együtt kell élnünk. Most azonban Magyarország egy olyan fantasztikus sikerét jelenthetjük be önöknek, amely talán néhány percre alkalmas lesz arra hogy feledtesse a velünk lévő nehézségeket”– kezdte beszédét a sajtótájékoztatón Szijjártó Péter. Majd a vírushelyzet hozta gazdasági nehézségekről szólt, melynek akadályait Magyarország jól vette, hiszen folyamatosan érkeztek a beruházások hazánkba. Ez nem volt könnyű, mert „egy öldöklő, rendkívül éles versenyben kellett helytállnunk ezekért a beruházásokért”.

Hatalmas a verseny a világpiacon

„Ma elmondhatjuk, hogy Magyarország egy világraszóló győzelmet aratott, hiszen ma bejelenthetjük Magyarország történetének valaha volt legnagyobb zöldmezős beruházását, amely egy koreai vállalathoz kötődik” – hangsúlyozta a miniszter, majd rátért a beruházás részleteinek ismertetésére. A beruházó SK Innovation Dél-Korea legnagyobb energetikai, vegyipari vállalata és a világpiac egyik vezető cége az elektromos akkumulátorok gyártásának területén. A cég első két tengerentúli gyára Komáromban működik, és a vállalat úgy döntött, hogy harmadik európai gyárát is Magyarországon, Iváncsán építi fel, ahol elektromos autókba való akkumulátorokat gyártanak majd.

Jun Kim, az SK Innovation vezérigazgatója videoüzenete
Fotó: PT/FMH

Történelmi léptékkel

A beruházás értéke 2,3 milliárd dollár, azaz 681 milliárd forint. Soha ekkora zöldmezős, első ütemű beruházás a modern magyar gazdaságtörténetben még nem történt – hangsúlyozta a külügyminiszter. Szavai szerint az építkezés már idén, a harmadik negyedévben megindul, első körben 700 ezer négyzetméternyi területen, ahol évi 30 gigawattóra összkapacitásnyi akkumulátort tudnak majd előállítani. (Összehasonlításképpen, a nevadai Tesla-gyár éves kapacitása 35 gigawattóra – a szerk.)

Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy egy ilyen hatalmas gyárnak a megjelenése nemcsak Iváncsán hanem az egész dunaújvárosi járásban, az itt működő vállalkozások számára újabb beszállítási lehetőségeket ezáltal újabb munkahelyeket és a növekedés lehetőségét kínálja fel. És hozzátette, hogy egy ilyen hatalmas gyárnak a megépülése az infrastruktúra fejlesztésének igényét vonja magával ezért a kormány egy komoly közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztési programot hajt végre a dunaújvárosi járásban. A külügyminiszter megköszönte az együttműködést a beruházással kapcsolatban Molnár Tibornak, Iváncsa polgármesterének. Külön köszönetet mondott dr. Galambos Dénes volt képviselőtársának, korábbi Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosnak a munkáját.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter (középen) külügyminiszteren kívül jelen volt dr. Galambos Dénes korábbi miniszterelnöki biztos és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere is
Fotó: KKM sajtó

Mint mondta, a beruházásokért folytatott versenyben fontos az állami támogatás. A magyar kormány ehhez a beruházáshoz is biztosít pénzügyi támogatást, a támogatási megállapodás véglegesítése folyik. Minden bizonnyal ez lesz a magyar beruházás-ösztönzés történetének legnagyobb egyszeri beruházási támogatása, a pénzügyi támogatás mértékét annak véglegesítés után nyilvánosságra hozzák – fogalmazott Szijjártó Péter.

Piacvezető befektető az SK Innovation

Jun Kim, az SK Innovation vezérigazgatója videoüzenetében elmondta: a vállalat igazgatótanácsa csütörtöki, január 28-i ülésen döntött egy 30 GWh kapacitású elektromos járműakkumulátor-gyár létrehozásáról a magyarországi Iváncsán. Mivel Iváncsa térsége nemcsak jó logisztikai adottságokkal és megfelelő munkaerő-állománnyal rendelkezik, hanem egy jól kialakított, komplex iparfejlesztési stratégiával is, a vállalat számára optimális beruházási helyszín – hangsúlyozta.

Tavaly májusban szintén a külügyminiszter jelentette be, hogy a török Yaris Cabin cég 6,5 milliárd forintos beruházást hozott Iváncsára, melynek keretében mezőgazdasági gépekhez felépítményt készítő gyáregységet épít a település határában lévő ipari parkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!