A Dunafin Zrt. forgalma rövid távon nőtt is

2020.06.19. 09:00

Lassul majd a gazdaság

A Dunafin Zrt. papírgyárának a lezárt határok jelentették a veszélyhelyzet idején a legnagyobb problémát, Szaló-Pál László gazdasági igazgatóval beszélgettünk.

Kőhalmi Kálmán

A cég címkehordozó papírt gyárt, termékeik vevőköre, alkalmazási területe széles, jelentős részben napi fogyasztási cikkekbe, higiénés termékekbe épülnek be. A keresletet eddig nem érintette a válság, rövid távon inkább még nőtt is a kereslet. Arra számítanak, hogy az év második felében valamivel kisebb lesz a kereslet a termékeik iránt.

Alapanyag-beszállítási problémák jelentkeztek, amiket végül sikerült áthidalni, főleg a beszállítási útvonalak átszervezésével. Olaszországi kikötőbe kapják a cellulóz egy részét, ezt át kellett irányítani német, illetve belga kikötőbe. Ez okozott némi költségnövekedést. Ezen kívül olaszországi beszállítók termékét kellett kiváltani más európai ország termékével. Korábban nem látott többletkészletet kellett felhalmozni cellulózból, ha hirtelen jelentkezik egy beszállítási nehézség, akkor is tovább tudjanak működni.

A legnagyobb problémát a külföldi szakemberek beutazásának ellehetetlenülése, komplikálttá válása okozta. Saját külföldi munkavállalóik vannak a környékbeli országokból, cseh, szlovén, osztrák, olasz kollégák. Több ilyen munkatársuk otthon, mások Dunaújvárosban rekedtek több hétre. Ez a probléma most már megoldódni látszik.

Szaló-Pál László Fotó: DKIK

Ugyanakkor a berendezésgyártók szakemberei nem tudtak bejönni az országba nagyobb karbantartási munkálatokra. A helyi kamara is segítséget igyekezett nyújtani kapcsolatrendszerével. Végül sikerült megoldást találni. A beruházásaikat viszont át kellett ütemezni amiatt, mert a kapcsolatos munkálatokat akár az előkészítés, akár a folyamatban lévő gépszerelés terén nem lehetett végrehajtani. A telephelyen természetesen meghozták a szükséges munkaszervezési és higiénés intézkedéseket. Ahol lehetett, otthoni munkavégzést vezettek be, felmentették a munkavégzés alól a hatvan év felettieket, az alapbér megfizetése mellett otthon maradhattak.

A jövőben arra számítanak, hogy lassul a gazdaság. Emiatt a termékeik iránti kereslet csökkenésére számítanak. Ugyanakkor vélhetően a költségek is csökkennek. A cellulóz meglehetősen érzékeny a keresletre. Az energiaár-csökkenést már tapasztalják. A termékeik ára is vélhetően csökkenni fog, ahogy a kereslet csökkenésével nő a nyomás a piacon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!