mezőgazdaság

2020.01.13. 20:00

Márkli János a felemás tavalyi év után jobb folytatásban reménykedik

A 2019-es esztendő felemásra sikerült a helyi mezőgazdasági szervezet életében. Bár sok borsot tört az orruk alá az időjárás, az, hogy megérkezett a tél, nagy segítséget jelent számukra.

Morva Dávid

vezető képünk archív

Alszik a természet, így a mezőgazdaság is. Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezető igazgatója szerint, pontosan ez az időszak alkalmas arra, hogy a gazdák számot vessenek magukkal, az elmúlt évvel és annak tapasztalataival.

Kihívások előtt

Az elmúlt időszakban tapasztalt hőmérséklet-változás a tavalyi évben eddig soha nem látott mértékű kihívás elé állította a gazdákat, amire megoldást kell találniuk. Emiatt a szakember szerint a közeljövőben előtérbe kerül a szárazságtűrő növényfajták termesztése, valamint az olyan talajelőkészítő munkálatok elvégzése, amely a termőföld nedvességtartalmát hivatott megőrizni. Ezek a tényezők nagyban befolyásolták a 2019-es esztendő termésátlagát.

Pentele Zrt. 2019-es termésátlagai

Őszi káposztarepce: 3,4 tonna/ha

Őszi árpa: 6,3 tonna/ha

Őszi búza: 4,9 tonna/ha

Kukorica: 8,3 tonna/ha

-Már a 2018-as őszünk sem volt a legjobb, a kevés csapadék miatt száraz volt a talaj, emiatt az őszi vetések sem úgy alakultak, ahogy kellett volna. A vetési folyamat is elhúzódott a termőföld szárazsága miatt. 2018 telén, egészen 2019 márciusáig bezárólag mindössze 78 milliméter csapadék hullott, ami nagyon kevésnek számít, így a vetések nem tudtak megerősödni. Ezek mellett az időjárási tényezők mellett is, összességében közepesnek mondható termésátlagot tudtunk produkálni.

Ha mérlegre tesszük a Pentele Zrt. teljesítményét, láthatjuk, hogy a tavalyi országos átlaghoz képest (országosan a 2019-es esztendőre még nincs adat), a KSH adatai szerint, a káposztarepcét és az árpát tekintve meghaladja, a búza és a kukorica mennyiségét figyelembe véve valamelyest elmarad az egy évvel korábbitól.

Márkli János a búza betakarításakor Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap/Archív

Bíztató jelen

A szakember szerint 2019 ősze már kellően csapadékos volt, ennek köszönhető, hogy a talajelőkészítési munkálatokkal és a vetéssel is a tervezetnek megfelelően haladtak. Továbbá a tavalyi év utolsó és az idei év első napjaiban a – hőmérsékletet tekintve – megérkezett a tél. Ez a kártevők szempontjából is fontos.

– Mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy az ősz már kellően csapadékos volt. Ráadásul az utóbbi hetekben lehűlt a levegő, ami ugyan még mindig nem tekinthető igazi markáns télnek, de növénytermesztési szempontból kedvezőbb, mint ami ezt megelőzően volt. Jelenleg úgy tűnik, hogy az elvetett növények akkor tudnának még jobban fejlődni, ha 25-30 centis hóréteg borítaná a földeket.

A téli csapadéktól függetlenül az biztos, hogy jelenleg pihen a mezőgazdaság. Az őszi mélyszántásokat a tavaszi vetés előtt mindenképpen le kell zárni, amit az időjárási körülmények függvényében, február-március hónapban kezdenek meg. Ezt követi a műtrágyázás, valamint a talajelőkésztő munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!