közmeghallgatást tartottak

2019.02.20. 17:30

Mérleg: mindig egyensúlyban a lehetőségekkel, felelősséggel

Elsőként a ­költségvetési táblázatot ismertette a résztvevőkkel Várai Róbert, Baracs polgármestere a hagyományosan év elején, a költségvetés elfogadása előtt megtartott közmeghallgatáson, amelyből kitűnt, hogy az állami támogatási rubrika a legvastagabb rész.

Horváth László

Összességében Baracs község idén háromszázhatvan­millió forintból gazdálkodhat. A korábbi évekhez viszonyítva itt is megegyezik a kiadási oldal a bevételi oszlopokba írt számokkal. A költségek nagy részét, amint a környező települések pénzügyi beszámolójában is elhangzottak, az intézményi kiadások adják.

A 2018-as eredményeknél az új óvoda építése kapta a legnagyobb hangsúlyt. 2010-ben döntött a testület arról, hogy a régi épületet már rég kinőtte az intézmény, és szükség lenne egy újra, modernre. 2013-ban készültek el a tervek, és 2016-ban véglegesítették az elképzeléseket, s akkor dőlt el, hogy hozzákezdenek a településen élők számára fontos beruházáshoz. Nem ­meglepő módon akadtak problémák – gondokat okoztak például az időközben megemelkedett építőipari árak –, de ennek ellenére sikeresen befejeződött az intézményfejlesztési program óvodai része.

Várai Róbert (j), Baracs polgármestere a faluházban ismertette a tavalyi eredményeket és az idei terveket Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

A folytatás már a jövő feladatai közé tartozik, hiszen konyhával, bölcsődével és védőnői rendelővel egészítenék ki az eddig létrehozott intézményt.

Visszatérve az elmúlt esztendő beindított vagy elvégzett sikeres projektjeihez, megkezdődött a tájház rekonstrukciója, ahol az aktivitásért főleg az idősebb korosztályt érheti dicséret. Felújításra került a fogorvosi rendelő belső tere. Tovább folytatódik az egészségház renoválása. Gyönyörűen felújították a könyvtárat. Megalkották a Települési arculati kézikönyvet, ami küllemében és tartalmában példa nélküli a környéken. Innovációs sikerrel fut az Esély Otthon pályázati program, amit csak Itthon-otthon Baracson címen hívnak a községbeliek.

Óvodaavató: az új intézmény felépítése volt az óriási feladat tavaly

Népszerűek voltak az elmúlt évi közösségi rendezvények is a településen, mint például a falunap, vagy az országos népszerűségnek örvendő repülőnap, de az ünnepek, sport- és intézményi események is jelentős látogatottsággal bírnak, hogy csak a legnagyobbakat emeljük ki a programok sorából.

A község előtt álló esztendők meghatározó tennivalói lesznek, hogy sikerül-e a két településrészből és a hozzá tartozó külterületekből álló falut egységes közigazgatási és kulturális szinten kezelni. Erre irányuló törekvéseket már az elmúlt esztendőben is tapasztalhattak a lakók, amikor egy-egy községi rendezvényt már nem külön-külön a templomosi, illetve a baracsi falurészen tartott az önkormányzat, hanem csak egy helyen, bekapcsolva a kulturális vérkeringésbe a község többi részét is. Ezeket a törekvéseket folytatják ebben az évben is az önkormányzat vezetői, bízva a lakók együttműködésében, támogatásában.

A 2019-es tervekben hangsúlyosan szerepelt még a II. számú orvosi rendelő felújítása, járda- és parkolóépítés, víz­elvezetés a faluközpontra és az intézményekre koncentrálva. A tizenkét férőhelyes bölcsődének – közel 200 milliós beruházásként – a hivatal melletti területet találták alkalmasnak. Mellette védőnői rendelő, valamint piac és egy nyilvános illemhely lenne kialakítva.

Szeretnék a Népjóléti Intézményük tetejét felújítani, továbbá megoldani több aktuális problémát, mint az ÖNO fűtését, a nyílászárók cseréjét. Folytatni akarják a tájház építését, raktárat hoznának létre, ahol az önkormányzat tárolhatná az eszközeit. Itt egy fürdő is helyet kapna a dolgozók számára – hallhattuk a község számára fontosabb dolgokat.

Népszerűek a kulturális programok, táborok is a községben

A polgármesteri ­beszámoló után Hajba Csaba főépítész ismertette az arculati kézikönyvhöz tartozó változásokat, majd lakossági kérdésekkel folytatódott a közmeghallgatás. Szűcs László a szennyvíz-elvezetési és ivóvízszámláról, valamint a szolgáltatáshoz társuló karbantartási tevékenységről kért tájékoztatást. Dr. Fekete Borbála a templomosi szolgálati lakás hiányos, elmaradt felújítását véleményezte. Csavajda György a levegőszennyezés fűtési szezont érintő problémáját említette. Megyesi Sándor az égetés szabályainak módosítására tett javaslatot, ha már elviszik a településről a zöldhulladékot. Szóba került a külterületek ivóvíz-, szennyvíz­problémája is, továbbá több helyi érdekű aktualitás.

A válaszokban a többi között elhangzott, hogy az Ady Endre utca és a Tanácsház ­utca szakaszát a faluprogramba mindenképpen bele kell venni. A lakosság nagyobb aktivitását és nagyobb szerepvállalását is szeretnék elérni a felvetett gondok megoldásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!