A rügyek még bírják...

2018.01.16. 14:00

Ekkora hideget, ami most van, kibírnak a virágok...

Hideg van, mínusz 3-4 fokot is mutat a hőmérő reggel – de nagy baj még nincs a gyümölcsösökben.

Pekarek János

Jó néhány „vörös rügy” egy cseresznyefa ágán a nagyvenyimi gyümölcsösben a napokban

Fotó: Zsedrovits Enikő

Bár hétfőn reggel fagyott: mínusz-négy öt fokot mutatott a hőmérő a városban és környékén, egyelőre mégsem kell keresztet vetnünk az idei gyümölcstermésre.

Ekkora hideget még kibírnak a rügyek, talán a virágok is, mondta lapunknak a szakértő.

Igazi, nagy baj akkor lenne, ha éjjel-nappal kemény hidegek lennének, tartósan, mondjuk egy héten mínusz tíz-tizenöt fokos fagyok köszöntenének ránk.

Ami egyáltalán nem lehetetlen, hiszen még előttünk a február, amikor (mondhatni: hagyományosan) szoktak hidegfrontok érkezni a mi vidékünkre is, nem csak az északi hegyekbe.

Vagyis: még lehet igazi, kemény tél, ami a beindult növényeket károsíthatja – viszont a kártevők ellen sokat használhat... Kérdés, melyik tényező érvényesül?

Jó néhány „vörös rügy” egy cseresznyefa ágán a nagyvenyimi gyümölcsösben a napokban
Fotós: Zsedrovits Enikő

Ifjabb Csizmadia György kertészmérnök, lapunk szakértője hétfői, a reggeli mínusz három, négy fokot illető kérdésünkre azt mondta: a gyümölcsösökben ez a hőmérséklet igazából még nem volt semmi. A rügyekre, virágokra ez a hideg még nem jelent komoly veszélyt. A zárt virágzat mínusz három fokot még kibír károsodás nélkül.

Január 22-24-e tájára jósolnak a meteorológusok a mostaninál nagyobb hidegeket, mínusz 10, 12 fokot, de a rügyek, zárt virágok számára még ez sem jelent komoly gondot a mi vidékünkön, mondta a szakértő, s úgy tűnik, ezt nem csak vigasztalásképpen közölte velünk és olvasóinkkal.

Megjegyezte ugyanis, hogy nyolc évvel ezelőtt februárban egy héten át éjjel mínusz 19, nappal mínusz 15 fokot mértek a gyümölcsösben, akkor volt jelentős káruk a cseresznyében.

A teljesen kinyílt gyümölcsvirág ugyanis elviseli a mínusz 0,5, mínusz 1,5 Celsius-fokot is. Ha zárt, úgynevezett fehér bimbóról beszélünk, annak a tűrőképessége mínusz 1,5-2 fokig terjed, a piros bimbó pedig mínusz 3-4 fokig is tűri a fagyokat.

Csizmadia György az elmúlt hét végén nagyvenyimi gyümölcsösében végignézte a növényeket: úgy találta, hogy a korábbi melegek hatására a rügyek növekedése beindult ugyan, de azóta a növények nem nagyon mozdultak. A plusz 5 fokos éjszakai és a plusz 10 fokos nappali hőmérséklet, ami a mögöttünk lévő hetekre volt jellemző, úgy hatott a növényekre, mintha hűtőbe tettük volna azokat, tartósítani.

Ifjabb Csizmadia György szerint igazi veszélyt a gyümölcsfákra a legalább egyhetes, mínusz tizenöt fokosnál erősebb hideg jelentene

A meteorológiai jelentések teljes pontossággal csak hat órára előre képesek megmondani a várható időjárást. Hasznosak még a kéthetes időtartamra szóló különböző modellek, egyes területekre és eseményekre vonatkozóan, de ezek megbízhatósága már nem százszázalékos. Az ennél hosszabb időszakokra szóló előrejelzések valójában csak statisztikai alapokon nyugvó becslések, tette hozzá ifjabb Csizmadia György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!