Kirándulási lehetőségek Dunaújvárosban és környékén

2018.09.20. 11:00

Kiaknázatlan lehetőségek még az indián nyár idejére

A nyárnak vége és bár a meteorológusok szerint jó pár hétig kitart még a kellemes idő, a forróság leköszönőben van, és egyre kevésbé lesz egyértelmű opció a strand, ha szabadtéri kikapcsolódásra vágyunk. Néhány lehetőség viszont most nyílik meg igazán, hiszen a kellemes, húsz Celsius-fok körüli időjárás jóval kedvezőbb bizonyos elfoglaltságoknak.

Tóth Alexandra

Kirándulni talán ilyenkor a legjobb. Nincs nagy hőség, de napsütés igen, és a sárguló levelek, a zörgő avar gyönyörű színkavalkádja csak fokozza a túrakedvet. Dunaújváros önmagában gyönyörű zöldövezetekkel rendelkezik, gondoljunk csak a páratlan szépségű Duna-partunkra vagy a Szalki-szigetre, de szintén kellemes hely egy sétára a Baracsi úti Arborétum. A völgyben a legkülönfélébb növényekkel találkozhatunk, ahol örökzöld és lombhullató fák és cserjék, tuják, hamisciprusok, borókák között vezet az utunk. Az erdei tornapályán nem csak a futók és a szabadtéri edzés kedvelői számára ideális a terep, hanem azoknak is, akik egy csöndes délutánt szeretnének az árnyas lombok között eltölteni.

Nagyszerű családi program a túrázás, és mindenki számára ideális sport is Fotó: Shutterstock

Túl a város határain

Aki kicsit szeretne kimozdulni a városból, az Dunaújváros néhány tíz kilométeres körzetében is több lehetőség közül válogathat. Ilyenkor a legideálisabb körbetekerni mondjuk a Velencei-tavat, hiszen a kánikula nem a legalkalmasabb, és nem is a legegészségesebb időpont erre. És ha már Velencei-tó, Magyarország legrégebbi geológiai képződményét, a Velencei-hegységet is érdemes meghódítani, vagy bejárni a Pákozd-Sukorói Arborétum erdőit és a Szúnyogszigetet. Az erdőbarátok itt csodálatos feketefenyvesekkel, molyhos tölgyekkel és virágos kőrisekkel találkozhatnak a túraösvények mentén.

Szintén nem kell messzire mennünk egy kis vadaspark-élményért sem, ugyanis a Sárbogárd és Aba között található Sárvíz-völgye Ökoturisztikai Központ festői nyílt vizeivel, rétjeivel és erdeivel lenyűgöző és országos jelentőségű növény- és állatvilágot tudhat magáénak. Aki erre jár, feltétlenül nézze meg az erdészeti és vadászati múzeumot, az élő vadak bemutatókertjét, a horgásztanyát és a vaddisznókertet is.

Kikapcsolódás lóháton

Sokaknál az állatszeretet a legerősebb szempont a programválasztás során. Állatkertbe menni viszont kissé nagyobb volumenű és költségesebb kiruccanás, mint megismerkedni az ember második számú legjobb barátjával, a lóval. Néhány perces kocsikázás után meg is tehetjük ezt, a mezőfalvi lovarda szeretettel várja mind a kezdő, mind a tapasztalt lovasokat, és még korhatári megkötés sincs. A lovaglás mindamellett, hogy egyedülálló élményt nyújt azzal, hogy ló és lovasa eggyé olvadva mozog, kiváló stresszlevezető és javítja a mozgáskoordinációt és a testtartást is.

Bár egyesek szerint a lovaglás úri mulatság, ez nem feltétlenül van így, hiszen a hobbilovasok, kezdő zsokék számára sokkal olcsóbb felszerelés is jó szolgálatot tesz, mint profi társaiknak. Az viszont elvitathatatlan, hogy bizonyos eszközökre be kell ruházniuk, akik erre adják a fejüket, azaz kobakot mindenképp vásároljunk, de nem árt egy lovaglócsizma beszerzése sem, ha pedig komolyan gondoljuk, jöhet a nadrág, a lábszárvédő és a gerincvédő is.

Tóparti parti

A természetben mindig kisebb a zaj, mint a nyüzsgő városban, de az igazán békés és csendes helyek talán a tópartok mentén találhatók. Aki szeret horgászni, az azért, aki pedig nem, az csak a táj szépsége és mondjuk egy kis piknik, sütögetés kedvéért látogassa meg a környék valamely természetes vizét. Városunkban adja magát a Duna és a szabadstrand, de a Velencei-tó, a baracsi horgásztó, a Cikolai-tavak és az Adonyi- Duna-holtág és a hantosi horgásztó is.

Tisztelni a természet szépségeit

Már óvodában és iskolában is igyekszünk környezettudatosságra nevelni gyermekeinket, mégis sokszor illegális szemétlerakónak használjuk az erdőinket, letépkedjük a védett növényeket és orvvadászként pusztítjuk vadjainkat. Hazánkban a természetszerű és ahhoz közeli erdők, mintegy 650 ezer hektáron természeti területnek minősülnek, és ezek adják a magyarországi flóra és fauna 45 százalékát. Erdeink védelme így értelemszerűen kulcsfontosságú, s ennek érdekében az Országos Erdészeti Egyesület minden évben rendezvényeken és kampányokon keresztül hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy az erdők védelmével a klímaváltozás ellen is tehetünk egy ízben. E mellett 2004 óta működik az Ültess fát! mozgalom is, amivel a felnövekvő generáció figyelmét irányítják a környezettudatosságra a facsemeték ültetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában