Manifesztáció

2023.07.16. 11:30

Hódít az új trend: a gondolatainkkal irányíthatjuk az életünket

Különösebb energiabefektetés nélkül találhatjuk meg az igaz szerelmet, kaphatunk fizetésemelést, vagy szerezhetjük meg álmaink autóját, azaz folyamatos sikereket érhetünk el az életben, ha fogjuk magunkat, és egyszerűen csak bevonzzuk. A vonzás gyakorlatát manifesztációnak nevezzük, ami vírusszerűen terjed a tizenévesek körében a közösségi médiának köszönhetően. Elsőre egy mulatságos játéknak tűnik, azonban komoly pszichés gondokat is okozhat.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A manifesztáció lényegében a vonzás törvényébe vetett feltétlen hit, amely a spiritualitásból eredeztethető. A nagy múltra visszatekintő koncepció a közösségi platformokon terjedő posztok, videók segítségével kapott új erőre, és jelenleg a fiatalabb generáció egyik életformáló módszerévé nőtte ki magát. Akik hisznek a manifesztációban, azok azt vallják, a napi szinten ismételgetett, mantraszerű megerősítésekkel előbb-utóbb bevonzzák a pozitív energiákat, és vágyaikból valóságot kreálnak.

A tudatalatti formálásának egyik specifikus ága a nemrégiben felkapott, úgynevezett „szerencsés lány szindróma” (lucky girl sindrome), ami a realitástól teljesen elrugaszkodott alapokra épül. Eszerint csak hinnünk kell abban, hogy szerencsések vagyunk, és lássunk csodát, azokká is válunk, így életünk akár 180 fokos fordulatot véve, pozitív irányba állhat. A manifesztáció, és annak különböző formái most virágkorukat élik, rengeteg fiatal esküszik rá, ugyanakkor negatív hatásaival csak kevesen számolnak, pedig akadnak bőven.

Grizner Vanda iskolapszichológussal beszélgettünk
Fotó: Laczkó Izabella

A koncepció jó és káros vonzatairól Grizner Vanda iskolapszichológussal beszélgettünk, akinek már számos páciense mesélt a jelenségről. Elmondta, azok a középiskolás lányok, akik ezt a gyakorlatot említették, úgy beszéltek róla, mint egy bevált stratégia, pedig komoly hátulütője van a spirituális köntösbe öltöztetett gondolkodásmódnak. A manifesztáció jelenleg elterjedt ága ugyanis passzivitásra készteti a fiatalságot, miközben elhiteti velük, hogy egy számukra ideális életet alakíthatnak ki, csupán gondolatokkal. Ez azonban egy könnyen befolyásolható tinédzser számára roncsoló lehet.

A népszerű trendnek megannyi árnyoldala van

A passzivitás alapjában véve a depresszió egyik alapköve. A depressziós ember pedig úgy gondolja, bármit is tesz, életét nem befolyásolhatja. Az, aki pár pozitív gondolattól, a manifesztáció által vár sikeres életet, hamar kudarcot fog vallani, azaz beleesik egy depressziót kiváltó csapdába – említette a pszichológus. Kiemelte, komoly eredményeket még soha senki nem ért el úgy, hogy hátradőlve figyelte kibontakozni az eseményeket. Az aktív hozzáállás, és a tenni akarás tehát szükséges, hiszen az így szerzett sikerek önbizalmunkat és önbecsülésünket is növelik, míg a kudarcok építenek és formálnak minket.

„Azok, akik hisznek a manifesztáció ezen formáiban, hagyják, hogy egy olyan teória uralja az életüket, ami biztosan nem hozza meg a várt eredményt, ugyanakkor a külső környezet, azaz például a közösségi médiában található videók éppen az ellenkező látszatot keltik” – nyilatkozta az iskolapszichológus. Így az, aki a különböző influenszerek videóit követve gyakorolja a manifesztációt, viszont mégsem jutalmazzák ötösökkel az iskolában, könnyen úgy érezheti, vele van a hiba, ez pedig komolyabb önértékelési problémákhoz is vezethet.

A neveltetési stílus és a baráti kapcsolatok is számítanak

Grizner Vanda elmondta, a közösségi médiával felületesebbé vált a fiatalok egymáshoz való hozzáállása. Ma már a tinédzserek jellemzően nem tudják megbeszélni gondjaikat egymással, így a fiatalok számára különösen szimpatikus lehet a problémákat szőnyeg alá söprő, csak pozitív energiákra koncentráló manifesztáció. A struccpolitika azonban rendkívül káros, hiszen az egészséges mentális állapot érdekében szükséges foglalkozni az életünkben előforduló nehézségekkel is, nem nyomhatjuk el azokat örökké. Márpedig a szóban forgó koncepciónak pont ez az egyik legjellemzőbb sajátossága.

A problémák elnyomása mellet a teória azt is elhiteti áldozatával, hogy bármit megkaphat, amire vágyik. Az, hogy a fiatalok bedőlnek-e ennek, nem csak naivitás, de neveltetés kérdése is. „Azok, akik életük során mindent megkaptak szüleiktől, valóban meg vannak győződve arról, hogy így működik a világ, és biztosan drámai ébredés lesz, amikor rájönnek, hogy céljaik mantrázásával nem lehet vagyont, barátságot és boldogságot szerezni” – jegyezte meg a pszichológus.

Hozzátette, sajnos elkerülhetetlen, hogy a mai generáció találkozzon és megismerkedjen ezzel a trenddel, a kulcs azonban a tudatosság és a reális gondolkodás. Sőt, a manifesztáció akár pozitív is lehet, azonban csak akkor, ha nem esünk át a ló túloldalára, és ismerjük a határokat. „Mivel a koncepció pozitív világnézetre buzdít, így hozzájárul egy derűlátó gondolkodásmód kialakításához, és nem mellesleg egy egészséges önbizalmat is kialakíthat az emberben” – mondta. Tehát, ha nem hagyjuk, hogy ez a jelenlegi trend átvegye mindennapjaink felett az irányítást, akkor az akár hozzájárulhat egy pozitívabb életszemlélet kialakításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában