Úszó Nemzet Program

2023.06.01. 10:00

Vízparti városban az úszástudás életmentő

Az Úszó Nemzet Program (ÚNP) egy olyan egyedülálló és átfogó tervdokumentum, amely komplexen összefogja az óvodás és általános iskolás korú gyermekek úszásoktatásának harmadik osztályig történő bevezetéséhez szükséges oktatási, infrastrukturális, szakmai és módszertani területeit.

Török Tímea

Fotó: Török Tímea

A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ezáltal életminőségük javítása. A középtávú cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola harmadik osztályáig nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül – olvashatjuk a Magyar Úszó Szövetség honlapján.

Nos, szülőként csak megerősíteni tudom a fentiek létjogosultságát és eredményességét. Azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom, hogy az úszni tudás és a kellő vízbiztonság megszerzése, minden kisgyermekes család életében kiemelt fontossággal bír. Kisfiam nagycsoportos óvodásként, tavaly szeptemberben került be a programba. Boldogan mutogatta a fürdőnadrágot, papucsot, úszósapkát, úszószemüveget és törölközőt a hozzávaló hátizsákkal együtt, ezeket egyébként teljesen ingyenesen biztosítják a részt vevő gyermekek számára. Minden alkalom után örömmel mesélt, az uszodai élményeiről és hogy éppen mit tanultak legutóbb.

Az iváncsai tanuszodában egy nyílt, bemutató óra keretében az érintett szülők személyesen győződhettek meg arról, mennyit fejlődtek a kulcsi óvodások a 2022/2023-as nevelési év során. Óriási büszkeség volt látni, milyen otthonosan mozog a csemete a vízben, köszönhetően a felkészült szakemberek munkájának. További jó hír, hogy a Magyar Úszó Szövetség Úszó Nemzet Programja négy héten keresztül, 2023. július 3-tól július 28-ig díjmentesen látogatható úszásórákat tart az iváncsai uszodában, heti két alkalommal. A program biztosítja az uszodai belépőt, az úszásoktatást és a gyermekek felügyeletét a medencetérben.

Azonban mégsem felhőtlen az öröm. Mivel kisfiam szeptembertől az egyik dunaújvárosi általános iskola tanulója lesz, számára egyelőre véget ér a program. Mivel Dunaújvárosban nem adott ez a nagyszerű lehetőség a helyi óvodás és kisiskolás gyermekek számára. 

Fotó: Török Tímea

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában