Növényvédelem

2023.05.13. 13:00

Gázágyúval a vadlibák ellen

Vadlibák dézsmálják a Perkáta környéki napraforgó ültetvényeket. A károkozás visszaszorítására gázágyúkat alkalmaznak a kisperkátai tavak környékén.

Héjj Vivien

A gazdák a helyi vadásztársasággal összefogva igyekeznek megoldást találni a napraforgókat érintő problémára

Fotó: Pixabay

– A vadliba rájött, hogy a napraforgó jó csemege. Kijárnak a mezőgazdasági kultúrába és két- és négyleveles állapotában lecsípik a napraforgót. Ezért a növény teljesen elpusztul. – tájékoztatta a közvéleményt Perkáta önkormányzata.

A perkátai gazdák a helyi vadásztársasággal összefogva elkezdték a védekezést a napraforgó vetések megmentése érdekében a kisperkátai tavak környékén található szántóföldeken. Mint kiderült, a madarak riasztására gázágyúkat használnak. A vadliba ugyanis fél a lövés hangjától, ezért nem száll le és nem dézsmálja a napraforgót.

Az ágyúzás az előző hétvégén kezdődött és várhatóan május végéig tart. Ez idő alatt a hajnali óráktól kora délelőttig, valamint a délutáni óráktól kora estig kétóránkénti időszakokban sűrű ágyúlövéseket hallhatnak a település lakói. Ez idő alatt az önkormányzat a lakosság megértését és türelmét kéri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában