Határtalanul

2023.05.30. 11:00

Erdéllyel ismerkedtek a Vasvári hetedikesei

A vasvári negyven hetedikes tanulója négy pedagógus kíséretében csodálatos lehetőséget kapott a Határtalanul pályázat keretein belül egy erdélyi kirándulásra. Az elmúlt héten olyan utazást tettek, melynek célja a Kelemen-havasok, a Nagy-Hagymás és Gyergyó csodálatos kincseinek felfedezése, az észak-erdélyi magyarság helyzetének megismerése.

duol.hu

Bár az egynapos utazás megerőltető volt, másnap mégis újult erővel vágtak neki a Gyimeseknek.
Ellátogattak az ezeréves határra, megtekintették a Csíksomlyói Kegytemplomot, felkapaszkodtak a nevezetes búcsú helyszínére, majd Madéfalvával zárták a napot. 
Kedden a Gyergyószárhegyen található Lázár kastéllyal indítottak, majd Balázs József festőművész vendégszeretetét élvezték. Ezt követően megkoszorúzták a Gac-oldalban álló hősi emlékművet, délután pedig a Békás-szoros és a Gyilkos-tó meseszép vidékében gyönyörködtek. 
Szerdán erőt próbáló feladat várt rájuk: egész napos gyalogtúra több száz méteres emelkedővel a Nagyhagymás egyik legszebb részére, az Egyeskő lábához. Mint írják nem volt könnyű feladat, de valamennyien teljesítették a kihívást. Gratulálunk a csapatnak!
A csütörtök a marosvécsi Kemény János Általános Iskolában indult és a helyi templomban meghallgatott tájékoztatót követően a Kemény Kastélyban folytatódott, melynek udvarán Wass Albert sírja is áll. Délután pedig újra a hegyek vonzották a túrázókat, a Kelemen havasok szép vidékére gyalogoltak.
A hazautat még megszakították a koltói Teleki-kastély meglátogatásával, majd este kicsit kimerülten omlottak szüleik karjaiba. 

Az iskola a közösségi oldalán egy posztban foglalta össze az utazást: - Csodálatos hét volt ez történelemmel, mozgással és az erdélyi emberek vendégszeretetével. Köszönjük a lehetőséget!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában