Dunaújváros

2023.03.16. 13:10

Álprofillal rágalmazták a kórház dolgozóit

Dr. Jobbágy Lajos a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója az intézmény honlapján tájékoztat arról, hogy az elmúlt napokban a facebook közösségi oldalon egy dunaújvárosi csoportban, álprofillal valaki elkezdte a kórház néhány dolgozóját alaptalanul rágalmazni.

duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az esettel kapcsolatban így fogalmaz:

- A rémhírkeltésnek semmilyen valóságalapja nincsen, kérem ne üljenek fel a folyosói pletykákhoz hasonló felesleges feszültségkeltő bejegyzéseknek.
Vannak szakrendeléseink, ahol szakemberhiány miatt hosszabb várakozási idő után tudnak csak időpontot adni kollégáim, vagy későbbiekben visszahívják a beteget konkrét szakrendelési időponttal.
Kérem segítsék munkánkat azzal, hogy nem ülnek fel a nézettségvadász posztoknak és megosztásokkal nem terjesztik tovább a téves információkat.

A honlapon meghivatkozott tájékoztató szerint:

A Büntető Törvénykönyv (2012. évi C. törvény) rendelkezése értelmében, az egészségügyi dolgozó és az egészségügyi szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló más személy az egészségügyről szóló törvényben meghatározott esetekben közfeladatot ellátó személynek minősül, amelyre tekintettel az ilyen személy elleni erőszak a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményi tényállásának megfelelően bűntetendő. 

Másodsorban egészségügyi intézményünk becsületének csorbítására alkalmas tény állítása, híresztelése, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezés használata a Büntető Törvénykönyvben (2012. évi C. törvény) foglalt „Rágalmazás” bűncselekménye, ha pedig dolgozónk munkakörének ellátásával összefüggésben nagy nyilvánosság előtt szintén a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el úgy a „becsületsértés” törvényi tényállását meríti ki, melyet a hivatkozott törvény szabadságvesztéssel rendel büntetni. Továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezése értelmében: „2:45. § [A becsülethez és jóhírnévhez való jog] (1) A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás. (2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.” 2:52. § [Sérelemdíj] (1) Akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért. A fentiekre tekintettel kérjük, hogy minden esetben, amikor az egészségügyi intézményünk, vagy az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozó által kifejtett tevékenységet, vagy magatartást sérelmezi, szíveskedjen azt írásban vagy szóban a VI. emeleten található Kommunikációs osztályra eljuttatni, vagy ott személyesen előadni annak érdekében, hogy az intézmény irányítója a vélt sérelmet hivatalosan kivizsgálhassa és ennek eredményéről az érintetteket tájékoztathassa. Amennyiben a fentiek ellenére intézményünk az előzőekben közölt tényállások bekövetkezését, megsértését vélelmezi, úgy haladéktalanul intézkedik a jogi felelősségre vonás kezdeményezéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában