Téltemető

2023.02.21. 11:00

Cibere vajda – a tavasz – győzedelmeskedett

Agárdy Csaba

Ügyességi játékokon vettek részt a picik – jó buli volt Fotók: SzZsE

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Téltemetőt tartották vasárnap délután Rácalmáson a Rácalmási SE csónakházánál. Az időjárás nem kedvezett az eseménynek, ennek ellenére nagy volt az érdeklődés. Ugyanis sok család választotta programjának a rendezvényt. 

Különböző ügyességi versenyekkel mérték össze erejüket az évszakokat szimbolizáló csapatok. Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! – kántálták. A Konc király és a Cibere vajda volt a két csapatkapitány, az egymással szemben állók hadában szinte minden korosztály képviseltette magát. De ki is az a Cibere vajda és a Konc király? 

A Cibere vajda és a Konc király a rácalmási eseményen
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

Cibere vajda és Konc király: a böjt és a farsang jelképes párviadalát színre hozó dramatikus játék. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Konc király pedig a húsos, zsíros ételeket. Európa nagy részén ismert hit szerint Cibere vajda és Konc király vízkeresztkor és húshagyókor harcol egymással. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen – kezdődik a farsang –, húshagyókedden Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat a farsangi konctól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában