Waldorf

2023.02.20. 08:00

Bizonyíték: mindenkiben ott rejlik a tehetség

Mesterek és tanítványok címmel nyílik kiállítás február 23-án, csütörtökön 17 órakor a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulagalériájában. A tárlaton a Pentelei Waldorf Általános Iskola tanárai és diákjai mutatkoznak be munkáikkal. A kiállítást Kiss Viktor festőművész nyitja meg, akit már láthatott a közönség a Rácalmási Passióban Jézus szerepében.

Balla Tibor

Ezek a képek az érzelmi fejlődés kivetülései Fotó: PWÁI

A kiállítás ötlete a Waldorf gimnázium alapítása kapcsán született meg, és rögtön arra gondoltak, hogy nemcsak az iskolát egyébként is jól ismerők számára teszik elérhetővé, hanem rögtön a város nyilvánossága elé állnak ki a nyolc osztálynyi ifjú alkotó kezei közül kikerült munkákkal a Bartókban. Szeretnék, ha a város megismerné az iskolát, a benne folyó művészeti munkát, amely elengedhetetlen része a Waldorf pedagógiának, ugyanis ugyanolyan fontos szerepe van, mint az összes többi tantárgynak. Hisznek abban, hogy a mindennapos művészeti oktatás erősíti a gyerekek szellemi fejlődését, és akár a matematika vagy fizika tantárgyak megértését is. 

A kiállítás témája a kurátor, Rohonczi ROHO István ötlete volt, aki felismerte, hogy nagyon nagy a hangsúly a művészeti oktatáson. A kiállításnak nem célja, hogy tökéletes képeket sorakoztasson fel a színház aulájában, az alkotás fejlődését, folyamatát szeretné bemutatni. Azt az alkotói folyamatot, amelyben a színek megismerésével, a pasztell­kréta bátor használatával megszületik egy érzés lenyomata. 

Ezek a képek az érzelmi fejlődés kivetülései. Egy olyan alkotói folyamat fejlődésébe kapunk betekintést, amely rámutat arra, hogy minden gyerek egy csodálatos világot képes megteremteni csupán azzal, ha művészetet tanul. Ez természetesen lehet zene, festés vagy akár a horgolás, kötés. A kiállítás tehát a műhelymunka folyamatának a bemutatása. Alaptétel: Nincs olyan, hogy rossz rajz! Olyan van, ami állandóan fejlődik, a gyermekkel együtt. Szépen látható, ahogy a kezdeti bátortalan színhasználatból – sokszor csak a fekete – hogyan válik egyre színesebbé a kép, hogyan simulnak, olvadnak össze a színek, jelennek meg a formák, bontakozik ki az egyéniség. Ez a bizonyíték arra, hogy mindenkiben ott rejlik a tehetség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában