Brit tudósok

2023.01.21. 12:00

A szájban szétolvadó csokoládé titka

MTI

Fotó: illusztráció

Fotó: Havran Zoltán

Gasztronómia - Az ember szájában szétolvadó, tökéletes csokoládé titkát tárták fel a Leedsi Egyetem kutatói, azt állítva: felfedezésük elősegítheti alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását – számolt be róla a Guardian című lap. 

A sajtok és jégkrémek világában is hasznos lehet

Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető kutató elmondta, feltárták azt a fizikai folyamatot, amely aközben megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. Egy 3D-s nyomtatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezés segítségével megállapították, hogy a szétolvadáskor a kísérletben használt luxusmárkájú étcsokoládé vékony, filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén, és ez az a kulcsfontosságú tényező, amely a csokoládé fogyasztásához köthető csodálatosan selymes érzetet kelti az emberben. A kutatók szerint egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. A szájban szétol­vadó csokoládé érzetéhez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsírtartalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában