A legfontosabb a megelőzés

2022.12.27. 13:00

A téli szünidőben is vigyázzunk gyermekeinkre

Az ünnepi időszakban a lakás és környéke is rejthet veszélyt a kisgyermekek számára, fokozottan figyeljünk rájuk. A legfontosabb a megelőzés – hívja fel a figyelmet dr. Bincsó Éva házi gyermekorvos.

Gazsó Rita

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Többféle veszély leselkedhet a kisebb gyermekekre ezekben a napokban is, akár égés, áramütés, csonttörés is bekövetkezhet ha nem elég óvatosak a szülők – figyelmeztetnek a gyermekorvosok. Karácsony előtt, amikor a konyhában nagy sütés-főzés zajlik, gyakran előfordulhatnak forrázásos balesetek, amely a kicsiket is érintheti. Ilyenkor nem szabad sem túl forró ételt feltálalni, sem elől hagyni a konyhaasztalon, mert ezekből baj lehet – vélik a gyermekgyógyászok. 

A legkisebbek gyakran kúsznak-másznak a lakásban, belenyúlhatnak konnektorba vagy megfoghatják a karácsonyi izzókat. Az ünnepi díszítéskor elektromos karácsonyfadekorációnak olyat kell választani, amely biztonságos, és ne hagyjunk szabadon vezetéket, mert ezekből áramütés származhat. A csillagszórókkal és gyertyák kihelyezésével is érdemes vigyázni, nehogy megégesse magát gyermekünk. Nem érdemes reszkírozni – mondta dr. Bincsó Éva gyermekorvos.

Ha megtörténik a baj, mit tehetünk enyhébb és súlyosabb esetben – merül fel jogosan a kérdés. A legfontosabb a megelőzés, vagyis hogy ezek a bajok ne történhessenek meg. De akármennyire is elővigyázatosak vagyunk, gyerekkorban időnként előfordulhatnak súlyosabb balesetek – véli a gyermekorvos. 

Áramütést követően minden esetben kórházba kell vinni a kicsit, ha megégeti a kezét, akkor pedig a kisebb felületű seb esetében a legfontosabb az azonnali hidegvizes hűtés, csak azután használjuk az ilyenkor szokásos krémet. Kiterjedtebb égési sérülésnél természetesen mielőbb forduljunk szakemberhez – hangsúlyozza.

A téli szünetben a gyermekek az átlagosnál többet tartózkonak kint a szabadban. Dr. Bincsó Éva szerint akár egy 3-4 éves gyermeket is bátran elvihetünk korcsolyázni, a lényeg, hogy a felnőtt mindig figyeljen rá. A téli sportok, korcsolyázás, szánkózás, de önmagában a csúszós utak, járdák persze rejthetnek veszélyt magukban, előfordulhat, hogy a kicsi rosszul esik, elcsúszik. 

Gyakran megesik, hogy egy esés után nagy a sírás, de kiderül, hogy nem olyan komoly a sérülés, nagyobb volt az ijedtség, az esetleges vérzés is könnyen csillapodik.  Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy nem tudja mozgatni a végtagját, folyamatos fájdalmat érez és bedagadt a sérült testrész, valúszínűleg csonttörés történhetett. Ilyen esetben azonnal vigyük orvoshoz a gyermeket. 

Abban az esetben is, ha például a testmagasságának két-háromszorosáról esik le valaki, ilyenkor keressük fel minél előbb az ügyeletes gyermek-traumatológiát vagy súlyos esetben hívjunk mentőt – javasolja a szakember, aki a legfontosabb szülői feladatnak valamennyi balesettel kapcsolatban a megelőzést tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában