Ismerjük meg Dunapentelét!

2022.11.03. 10:00

Helyismereti sétát szervez a múzeum

DH

Kronászt Margit vezeti majd a sétát Fotó: DH-archív

A Múzeumok őszi fesztiválja-sorozat keretében november 8-án kivételesen 13 órakor kezdődik az „Ismerjük meg Dunapentelét!” elnevezésű közel másfél órás túra az Intercisa Múzeum szervezésében Kronászt Margit történész vezetésével a 48-as emlékműtől. A részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges, a program minimum 3 fő részvételével indul. 

A mai Dunaújváros építése 1950-ben a gazdag múltra visszatekintő Dunapentele falu mellett kezdődött meg. A séta során a temetőben elsőként Rosti Pál sírjánál áll meg a csoport. Rosti Pál életrajza mellett bemutatásra kerül a család pentelei kötődése és Rosti Pál munkássága is. Az útvonalon tovább haladva meglátogatnak több, Dunapentele életében fontos szerepet betöltött személy sírját. Ahol lehetséges, ott egy-egy rövid családtörténet is elhangzik. A sírok meglátogatása után a Kistemető utcán sétálva a Magyar úton a csoport megtekinti a házakat. Többek között a Pentelei Klubházat, az egykori „kastélysor” épületeit, ahol a jelenlévők megismerhetik az egyes családok történetét, illetve, hogy hogyan nézett ki a Fő utca az 1930-as, 1940-es években. 

A séta során a túravezető részletesen bemutatja a Mondbach-kúria és lakóinak történetét. Majd séta a Szentháromság templomig, közben a pentelei családokról, üzletekről, a falu történetéről lesz szó – áll a múzeum szerkesztőségünkhöz is eljuttatott meghívójában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában