Márton-napi kóstoló

2022.11.13. 20:00

Eredményes volt a bormustra Adonyban

Márton-napi bormustrát tartott szombaton délután a Duna-menti Szent Orbán Borrend a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban (BÁMHK). A bormustra történetében – 2009-ben rendezte meg a borrend az első szemlét – még soha ennyi mintával nem regisztráltak a gazdák, mint most.

Agárdy Csaba

Soha ennyi résztvevője nem volt a Márton-napi bormustrának, mint az idén

Adony A 14 órai kezdetre megtelt a BÁMHK Lívia Terme. A vendégek között volt a Velence-tavi Szent Benedictus Borrend küldöttsége (ők is hoztak magukkal mustrálni való bort) és Font Magdolna borász üzemmérnök okleveles bor- és pálinkabíráló. 

Negyvenhárman ülték körbe az asztalokat, és harminckilenc bormintával rukkoltak elő az adonyi és a környékbeli gazdák. 

A mustrára érkezetteket Schmidt Attila, a Szent Orbán Borrend nagymestere köszöntötte. 

29 mintával regisztráltak a gazdák
Fotók: Rácz József Lambada

– Örömmel látom, hogy évről évre népszerűbb a Márton-napi mustránk, egyre szűkebb a terem. Lehet, hogy jövőre rögtön a Nádor Teremben, a vacsoraasztaloknál kell majd kezdenünk, hogy elférjünk, sőt, több jelentkezést el kellett utasítanunk a hely szűke miatt. Szeretném kiemelni, hogy Font Magdolna Kiskőrösről, egy hasonló mustráról érkezett, nagyon köszönjük neki, hogy időt szánt a mi programunkon való részvételre is. Ez a mustra nem jó kedvű italozásról szól, mint az újbor ünnepe. Itt a „pincevakságot” elhagyjuk, a pince szelleme nem befolyásol minket a borok kóstolása közben. Ezúttal a fehér asztalnál hozzászólásokkal, jó indulatú kritikákkal segítjük egymás munkáját. Ezeknek a találkozóknak is köszönhető, hogy egyre jobb minőségű borok készülnek az adonyi szőlőhegyen - fejezte be beszédét a nagymester. 

Ezután Steinmann László adonyi borász az idei kihívásokról beszélt, elsősorban azokról, amelyeket az időjárás okozott. 

- Megterhelő volt a klíma a szőlő és általában a növények számára. A környékünkön is több borásznak kiszáradt a tőkéje. Irtózatos aszály, szárazság volt az idén. Néhány adat ennek bizonyságául. Novemberben és decemberben kilencven milliméter eső esett, utána három hónap alatt tizenöt. A nagy csapás a július és az augusztus volt, amikor a normális százhatvan milliméter helyett csak tizenkilencet mérhettünk. Az elmúlt százhuszonkét év legszárazabb nyarát éltük át.

Ezután Boldog Tamás, a Szent Orbán Borrend ceremóniamestere közölte a mustra menetét. 

– Huszonöt fehér-, tizenkét rozé és két vörösbor érkezett hozzánk. A sorra kerülő bort a gazda bemutatja, elmondja, hogyan készült, majd következnek a kulturált, egymást segítő hozzászólások. 

Boldog József Szent Orbán vándordíjas borász kóstol

Az ötórás mustra végén az volt megállapítható, hogy fogyaszthatatlan bort nem találtak, ötnek voltak kisebb hibái, de ezek is ihatók, öt bor kiemelkedő minőségű volt, a többi pedig jól kezelt. Összességében a bormustra alapján a szakemberek azt a véleményt alakították ki, hogy pozitív volt a Márton-napi mustra bor-felhozatala. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában