Pantaleon

2022.11.28. 15:00

Az újszülöttek újraélesztésében segít a gép

ME

Egy speciális lélegeztetőgépet adományozott a Mosolyért Egyesület a Szent Pantaleon Kórház gyermek­osztályának. Az orvosi készüléket pénteken adta át az intézmény számára hivatalosan is Sós-Nagy István, az egyesület elnöke. Az eseményen dr. Jobbágy Lajos, a kórház főigazgatója arról szólt, minden segítség jól jön, legyen az anyagi hozzájárulás vagy orvosi eszköz, éppen ezért nagyon hálásak a mostani adományért is. Az egyesülettel már több éve kapcsolatban állnak. Még a nyár folyamán kereste meg az elnök az intézmény vezetőit, hogy mire lenne szükség, így megkezdődött a célzott gyűjtés. Sós-Nagy István vázolta, az egyesület hetvenkét intézménnyel, köztük tizenkét kórházzal van kapcsolatban, a dunaújvárosi intézménnyel pedig kifejezetten rugalmas az együttműködésük. Korábban olyan felajánlásokkal bővítették az eszközparkot, mint inkubátor, betegőrző monitor, infúziós pumpa, vérnyomásmérők, pulzoximéter. Ezúttal egy Neopuff csecsemőlélegeztető készüléket vásároltak a gyermekosztály számára. A gép és annak telepítése összességében mintegy 1,8 millió forintos adományt jelent. Az adományt dr. Kővágó Levente orvosigazgató vette át. Mint mondta, üdvözölnek minden olyan tevékenységet, amelyek a szakmai munka és a betegbiztonság növekedését szolgálják, majd megköszönte a mostani felajánlást. 

A gyermekosztály képviseletében dr. Yousif Mahmood Abdulaziz osztályvezető főorvos, valamint Krizerné Virág Szilvia osztályvezető főnővér volt jelen az eseményen. A főorvos elmondta, ez a készülék, amely a gyermekosztály koraszülöttrészlegén kap helyet, az újszülöttek újraélesztésében, a légzésszabályozásban fog jelentős szolgálatot tenni, hiszen pontos és ellenőrzött újraélesztést biztosít. Egy szülés során a két legfontosabb dolog, amit mindenképpen biztosítani kell az újszülött számára: a megfelelő hőmérséklet és a stabil légzés. A légzési funkció zavartalan beindulását és működését számos tényező befolyásolhatja: egy elzáródott légút, egy veleszületett betegség, vagy akár egy magzatvízzel megtelt tüdő. Születéskor pár perc áll az orvosok rendelkezésére, hogy felmérjék az újszülött állapotát, és megkezdjék az életmentő beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában