A jogász válaszol

2022.11.26. 11:00

A reintegrációs őrizet célja

duol.hu

A reintegrációs őrizet célja az elítélt társadalomba való visszailleszkedés segítése. Ha a büntetés céljának megvalósulása ilyen módon is biztosítható, a feltételes szabadságra bocsátás esedékessége, illetve ennek kizárása vagy kizártsága esetén a szabadulás várható időpontja előtt reintegrációs őrizetbe helyezhető az az elítélt, akit gondatlan vagy szándékos bűncselekmény elkövetése miatt ítélték szabadságvesztésre. 

Legfeljebb 6 hónappal helyezhető reintegrációs őrizetbe az elítélt. Ennek időtartama legfeljebb egy év, ha az elítéltet gondatlan bűncselekmény elkövetése miatt ítélték szabadságvesztésre, legfeljebb tíz hónap, ha szándékos bűncselekmény miatt ítélték szabadságvesztésre. 

A reintegrációs őrizet elrendelése esetén az elítélt lehetőséget kap arra, hogy a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet meghatározott célból elhagyja: a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása, munkavégzés, oktatásban, képzésben való részvétel vagy gyógykezelés céljából. 

A fiatalkorú elítéltek reintegrációs őrizetének alkalmazásakor feltétel, hogy a szabadságvesztés végrehajtása alatt legalább egy alkalommal családi terápián vagy családi konzultáción vegyen részt, illetve a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges az elektronikus távfelügyeleti eszköz telepítéséhez, és fogadónyilatkozat megtétele szükséges a lakhatás tekintetében, valamint nyilatkoznia kell a fogvatartott kíséréséről. 

A reintegrációs őrizet elrendelése és ­megszüntetése a büntetés-végrehajtási bíró hatáskörébe tartozik. Az elrendelést megalapozó adatok beszerzése, illetve az indítvány előterjesztése viszont a büntetés-végrehajtási intézet feladata, de a szabadságvesztés végrehajtása alatt egy alkalommal az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. Ez esetben a kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet 15 napon belül továbbítja bv. bírónak, aki az iratok alapján hozza meg döntését, és meghallgatást tart. 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában