Egészség

2022.09.28. 07:00

Pollenallergia - ezért enyhülnek a tünetek az erdőben és a tengerparton

Miért szűnnek meg szinte azonnal az allergiás tünetek az erdőben vagy a tengerparton? A feol utánajárt.

Borsányi Bea

Nyílt terepen mindig jobban szállnak a pollenek, főleg, ha a szél is fúj

Fotó: Shutterstock

Az allergia a 21. század egyik népbetegsége. Egyes becslések szerint a magyar betegek aránya biztosan eléri a népesség harmadát, de a diagnosztizá­lat­lan allergiásokkal együtt akár a felét is. Vannak, akiket csak szezonálisan érint a probléma – főként a pollenallergiásokat -, míg mások állandóan küzdenek vele. De miért van az, hogy egy erdőben vagy a tengerparton megkönnyebbülnek a pollenallergiások, ám ezekből a közegekből visszatérve újból kínozza őket az orrfolyás, a szemégés, a tüsszögés és a torokkaparás?

- A válasz nagyon egyszerű: az említett helyeken mások a klimatikus viszonyok – vágott a közepébe Ferenczy Nóra, tüdőgyógyász. – Egy erdőben a hőmérséklet alacsonyabb, kisebb a hőingás, kevésbé párás a levegő és szélvédett a terület, ami nem kedvez a pollenek terjedésének. A felsoroltak képezik egyébként a klímaterápia alapjait is. Összességében, egy erdőben stabilabbak a klimatikus viszonyok és vannak olyan helyek, ahol a mikroklimatikus jellemzők tovább fokozzák a terápiás jelleget. Ilyen például Farkasgyepű, vagy Mátraháza, amelyek magashegységi klímával rendelkeznek, pedig csak középhegységek, írja a feol.hu.

Az erdők aljnövényzetében azok a pionír (elsőként megtelepedő) növények sem élnek olyan számban, amelyek pollenje allergiát okoz sok embernél. Persze, az erdőkben is vannak allergén növények, de a pollenkoncentráció jóval alacsonyabb, mint a városi környezetben, vagy a nyílt területeken. Ráadásul, nagy eséllyel azok a légszennyező anyagok – pl. szállóporok - sincsenek jelen, amelyekkel a pollenek „összekapaszkodva” és a tüdőbe jutva gyulladást okoznak. Az allergia kialakulása ugyanakkor erősen egyénfüggő, mivel az egyéni érzékenység eltérő. 

A tengerparton szintén megkönnyebbülhetnek a pollenallergiások, mivel a nedves levegőben oldott só fellazítja a száraz orrváladékot, nedvesíti a kiszáradt orrnyálkahártyát, így a légzés könnyebbé válik, ezzel együtt pedig csillapítja a nyálkahártya gyulladását is. Ezen alapszik a sóterápia is. 

Az allergiát megelőzni nem nagyon lehet, bár vannak olyan védőfaktorok, amelyek segíthetnek. – Ilyen a mikrobiom, amelynek az állapota helyes táplálkozással tartható fent és a mozgás, illetve többek között a D- és az E-vitamin is védhet. Kisgyermekeknél megfigyelhető, hogy azok, akiket szoptat az édesanyjuk, de az anyatej mellett nagyjából fél éves kortól más ételek adását is megkezdi, sokkal védettebbek az allergiás kórképekkel szemben. Ez pedig az egész életére kihatással lesz – magyarázta a doktornő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában