Életművének utolsó nagy fejezetét őrzik a helyi főtemplom ólomüveg ablakai

2022.09.22. 14:00

Elhunyt Bráda Tibor Munkácsy Mihály-díjas festőművész

Életének 81. évében rövid, súlyos betegség után elhunyt Bráda Tibor Munkácsy Mihály-díjas festőművész – tudatta felesége, Deák Ilona az MTI-vel. Bráda Tibor neve nem ismeretlen a dunaújvárosiaknak, hiszen az ő nevéhez kapcsolódik a Krisztus király-főtemplom ólomüveg ablakainak megtervezése. A nyáron teljessé vált kompozíció utolsó, monumentális darabjának püspöki megáldásánál még maga a művész is jelen volt. Életművének utolsó nagy fejezetét őrzik a helyi főtemplom ablakai.

DH-információ

Az ólomüveg ablakok behelyezésének munkálatait is ellenőrizte a művész

Fotós: LI

Bráda Tibor Karcagon született 1941-ben. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1967-ben Pap Gyula, Sarkantyu Simon és Szentiványi Lajos tanítványaként kapott diplomát, már ugyanebben az évben oktatni is kezdett az intézményben. 1969–71-ben Derkovits-ösztöndíjasként Szentiványi Lajos tanársegédje, majd a szobrászok alakrajz tanára volt. 1971-től a Képzőművészeti Főiskola tanársegédje, majd adjunktusa volt, 1987-ben docens lett.

Figurális képeit határozott szín­kezelés, a színek finom összhangja jellemezte

Tanítványai volt többek között Bihari Sándor, Karsai Ildikó, Morvai László, Nagy Andrea, Simon János, Szilva József. 
A dunapART alkotóközösség művészeti vezetője. 1967-től kiállító művész. Figurális képeit határozott színkezelés, a színek finom összhangja jellemzi. Korai, sötétebb tónusú festmények után az 1970-es évek második felében gazdag koloritú, oldott festésű, kontrasztos színkompozíciókat alkotott. Az 1980-as évek közepére színvilága a pasztellszínek felé tolódott, az 1990-es években nagy formátumú festményeket készített. 

Bráda Tibor a júliusi ablakszentelésen a Krisztus király-főtemplomban Fotók: DH-archív
Fotós: LI

Bráda Tibor a magyar szakrális képzőművészet meghatározó alkotója, a Festészet napja programsorozat megalapítója. Főbb művei közé tartozik a dunaújvárosi alkotások mellett a Budai Gyermekkórház Neurózis Osztályán található ólomüveg ablak (1968), a mátészalkai színház kazettás famennyezete (1988), a canberrai magyar nagykövetség fogadótermének kazettás famennyezete (1989), a Dunabank tárgyalótermének falkazettái (1991), a tiszaújvárosi római katolikus templom üvegablaka (1994), pannók Budapesten és Debrecenben. Egyéni kiállításai voltak a többi között 1974-ben a budapesti Stúdió Galériában, 1985-ben a Medgyessy-teremben Debrecenben, valamint 1991-ben Heidelberg­ben. A festőművész munkái válogatott csoportos kiállításokon 1968-tól az ­Ernst Múzeumban, 1968-ban, 1977-ben, 1984-ben, valamint 1988-ban a Műcsarnokban voltak láthatók. Művei megtalálhatóak a többi között a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum közgyűjteményeiben. 

A templom szentélyének ólomüveg ablakai
Fotós: LI

Munkásságát 1984-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1990-ben a nápolyi Italia 2000 festészeti verseny 3. díjával, 2008-ban Pege Aladár-emlékdíjjal ismerték el. 2002-ben a Magyar Köztársasági Arany ­Érdemkereszt kitüntetésben részesült, 2021-ben Pro Cultura Christiana-díjat kapott. Bráda Tibortól október 11-én a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút – közölte az MTI. 

Emléke városunkban a templomi ólomüveg ablakokban él tovább

Isten adjon neki örök nyugodalmat, emléke a városunkban a templomi ólomüveg ablakokban él tovább, amelyekbe a biblikus képek és a magyar szentek ábrázolásán kívül mesterien beillesztette településünk történetének fontos és kultikus elemeit is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában