Közkincs lett a dunapenteleiek és környékbeliek egyetemes története

2022.09.23. 17:30

A kötetek megjelentetésével valóra váltak Panni néni álmai

A Pentele Klubházban szeptember 15-én tartották Schlitterné Nyuli Anna Régi dunapentelei történetek, sorozatzáró, VI. kötetének bemutatóját, amelyet a Pentele Baráti Kör (PBK) a József Attila Könyvtárral és a Dunaújváros mesél blog szerkesztőjével, Horváth Tamással közösen szervezett. A kötetek megjelenésével valóra váltak Panni néni álmai, közkinccsé téve hosszú éveken át lejegyzett család- és helytörténeti érdekességeit, azokon túlmutató néprajzi dokumentációit.

Szente Tünde

Kemény Lajosné Borbála mellett a pentelei kötődésű Kaizler Gitta festőművész Fotók: a szerző

Dunaújváros - A legújabb kötet előszavát író Kronászt Margit történész, a Pentele Baráti Kör titkára ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a dunapentelei történetek sorozat záró kötetét. Kemény Lajosné Borbála, a sorozat felelős szerkesztője felelevenítette az elmúlt öt esztendő fontosabb mérföldköveit, amely mentén nyomda alá rendeződtek nagynénje, Schlitterné Nyuli Anna kéziratai. A megszólalásban őt követte a pentelei kötődésű Kaizler Gitta festőművész, akinek egy-egy alkotása különbözteti meg a köteteket egymástól. A legújabban közreadott történetek közül – amint azt korábban is megszokhatták a könyvbemutatók résztvevői –, ezúttal is Sikóné Nagy Ágnes olvasott fel az autentikus nyelven megírt történetek közül egy részletet. 

Lánya, Kiss S. Anna, lapunk munkatársa készített egykor interjút Panni nénivel

A Dunaújvárosi Televízió nézői 1987. október 26-án ismerkedhettek meg Schlitterné Nyuli Annával, Panni nénivel. Szirmai György akkor a stúdióban vezette fel azt az interjút, amelyet Panni nénivel lánya, Kiss S. Anna a Dunaújvárosi Hírlap szerkesztő-riportere készített dunapentelei helyszíneken forgatva. A riport a stúdióban folytatódott, Tribolt Lajos kérdezte Panni nénit történetíró szenvedélyéről. Ezt az összeállítást is megtekinthette a könyvbemutató közönsége, miként a könyvsorozat első részének előszavát jegyző Jakóné Fekete Terike hozzászólását a József Attila Könyvtári 2018. november 22-i díszbemutatón. 

A könyvbemutató résztvevői láthatták a szerzővel készült 35 évvel ezelőtti stúdióbeszélgetést is
 

 

A pentelei kötetek értékét nagyban növelte a mellékletbe került fényképtár, amelyek darabjai családi archívumokból kerültek elő a PBK gyűjtése révén. Rozsnyai Zoltánnak, a Dunaújvárosi Hírlap egykori fotósának, a Rolling Nyomda Ház vezetőjének bőven akadt tennivalója a régi képek retusálásában, a kötetek nyomdai előkészítésében, valamint nyomdai munkáiban. 

Ezúttal is Sikóné Nagy Ágnes olvasott fel az autentikus nyelven megírt történetek közül egy részletet

A sorozat lezárult, azonban ezzel a pentelei tárgyi és szellemi értékek megőrzése, továbbadása nem ért véget. A Pentele Baráti Kör tervei között szerepel pentelei népviseletek rekonstruálása, pentelei nóták hangfelvételen történő rögzítése, Schlitter Frigyesné Panni néni történeteinek szellemi értéktárba helyezése, néprajzi szótár kiadása, térkép az utcanévváltozásokkal, a pentelei helytörténeti tanösvény népszerűsítése, a dunaújvárosi térségben további könyvbemutatók szervezése, fotókiállítás rendezése a hat kötet történeti fényképtárából válogatva, emléktábla elhelyezése a régi dunapentelei történetek lejegyzőjének. 
A régi dunapentelei történetek I-VI. kötetei a Pentelei Baráti Kör vezetőségi tagjánál, Kemény Lajosné Borbálánál, valamint a József Attila Könyvtárban, továbbá helyi vásárokon szerezhetők be, vásárolhatók meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában