Fejér

2022.08.19. 10:00

Gyorshajtás: az egyik nagy gond

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (RoadPol) 2022. augusztus 8–14. között Speed elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

DH

A sebességmérést nem nagyon kedvelik az autósok

Fotó: Bujdos Tibor

Az egyenruhások Magyarország egész területén fokozott sebesség-ellenőrzést végeztek, így Fejér megyében is. A kampány – a legfőbb baleseti ok – a gyorshajtás kiszűrésére irányult. A sebesség-ellenőrzések legfőbb célja az, hogy a sofőrök tartsák be a közlekedési szabályokat, és ezáltal javuljon a közlekedésbiztonsági helyzet. Csak egy példa: a Tolna megyei rend­őrök az egyhetes fokozott ellenőrzés alkalmával 212 gyors­hajtót szűrtek ki a forgalomból. A sebességtúllépőkkel szemben 112 esetben helyszíni, 46 esetben pedig – nagyobb mértékű gyors­hajtás esetén – közigazgatási bírságot szabtak ki. Az egyenruhások 54 esetben az objektív felelősség elve alapján tették meg a szükséges intézkedéseket a jogsértők szankcionálására. Két sofőr ellen büntetőeljárást is kezdeményeztek. Egyikük ittasan, vezetői engedély nélkül közlekedett, másikuk bódító szer hatása alatt ült a volán mögé úgy, hogy tudta, jogerősen eltiltották a vezetéstől. 
A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat. 
A gyorshajtásra visszatérve: a rendőrség a közlekedési balesetek leggyakoribb okának a gyorshajtást jelöli meg: a balesetek közel harminc százalékában ez játszik szerepet. Magyarországon a közúti forgalom-ellenőrzés során a sebesség-ellenőrzés a közlekedőket leginkább érintő, és a társadalomban leginkább elutasított rendőri tevékenység. Számos kritikát fogalmaznak meg mind a sebesség-ellenőrzés tényével, mind annak módszereivel kapcsolatban. Előfordult olyan, hogy valaki 90 km/h helyett 181 km/h sebességgel haladt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában