Érdemes betartani a közismert rendelkezéseket

2022.07.18. 11:30

A strandolás aranyszabályai, hogy elkerüljük a baleseteket

Még több mint egy hónap van vissza a nyári szezonból. A vízi mentők azonban már most óriási esetszámokat ismertetve figyelmeztetnek. Mire érdemes ügyelni a vízparton, hogy elkerüljük a baleseteket?

Török Tímea

Hatévesnél kisebb gyerekek a vízpartra se menjenek felügyelet nélkül Fotó: LI

Fotó: LI

Dunaújváros - Az egyik legfontosabb szabály, hogy a szervezetet fel kell készíteni arra, hogy a vízben le fog hűlni, vagyis vízbe ugrani tilos. Ha negyven fokos kánikula van, a huszonegynéhány fokos vízbe érve az emberi test számára olyan óriási a hőkülönbség, ha nincs meg a fokozatosság, hogy előfordul, hogy megáll a szív – figyelmeztetnek a vízimentők. 

Mielőtt leterítjük a törölközőt az árnyékba, ne felejtsük el, hogy forog a Föld! Ugyanis a leggyakoribb strandos balesetek között továbbra is első helyen szerepel a napégés és a napszúrás, mert ezeket pont olyan egyszerű beszerezni, mint elkerülni. Amellett, hogy a saját pihenőhelyünket az árnyékban tartjuk, figyelmeztessük erre a környezetünket is, és ha a szomszédos törölközőn alszik valaki a tűző napon, bátran ébresszük fel még azelőtt, hogy komolyabb égési sérüléseket szenvedne. 
A felfújható vízi játékok mindig is népszerűek voltak, de a személyes biztonságunkat soha ne kockáztassuk azokért. A nyílt vízen minden strandeszközt könnyen elfújhat a legenyhébb szellő is, de a nyílt vízre úszni érte szintén balesetveszélyes. Még ha jó úszók vagyunk is, akkor se iramodjunk utána, és ha gyerekek szeretnék megmenteni kedvenc játékukat, azt minden esetben akadályozzuk meg. Soha ne ússzunk a bóján túlra, mert a felfújható unikornis soha nem ér annyit, mint a saját életünk! 

Ne ússzunk a felfújt vízijátékok után jó úszóként se!

Egyszerű szabály érvényes arra a kérdésre, hogy hol lehet fürödni. Mivel a kérdés elsősorban a vadvizeket érintően releváns, ezért az is nagyon fontos, hogy ott próbálkozzunk, ahol ismerjük a mederviszonyokat, tudjuk, hogy hogyan mélyül a víz. De tele hassal és alkoholfogyasztás után sehol ne menjünk a vízbe. A szakértők azt tanácsolják, hogy a hatévesnél kisebb gyermekek kísérő nélkül a víz mellé se menjenek, és sekély vízbe se pancsoljanak egyedül a tizenkét év alatti, úszni nem tudó gyerkőcök. 
Vízi járművet is csak az vezethet, aki nem ivott alkoholt. A rendőrség tájékoztatása szerint vízi járműben tartózkodó, úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden ember köteles mentőmellényt viselni. 
Ha valaki megszegi a szabályokat, a rendőrség által 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, vagy ami ennél súlyosabb, akár az életével, testi épségével is fizethet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában