Családi fotó

2022.07.26. 14:00

Egy kép a múltból (1.) – két világ képviselői

Egy kép a múltból (1.)Apukám 1953-ban érkezett a városba, majd elhelyezkedett élete első és utolsó munkahelyén, a Vasműben. A nagybetű a tisztelet jele, mert akárhányszor beszélgetek vele, mindig szeretettel meséli történeteit a gyárról és az egykori kollégáiról.

Antal Lajos

Anya és lánya közös fotón a Bercsényi utcában Fotó: családi album

A kép valamikor az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején készült

A gyár együtt épült és fejlődött a várossal, és szerencsésnek mondhatom magamat, hogy apukám valamikor az ötvenes években vásárolt egy kicsi, hazai gyártású Momikon típusú fényképezőgépet. A Magyar Optikai Művek által 1954–56 között forgalmazott gép apró lencsehibával ugyan, de ma is üzemképes. A családi archívumban sok fekete-fehér negatív film maradt meg, amelyeket film­szkenner segítségével digitalizáltam. A (film) digitalizálás remek szórakozás és sok-sok csodával ajándékozott meg. 
A mai kép valamikor az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején készült a Bercsényi Miklós utcában. Balra a Ságvári Endre Általános Iskola egyik tornaterme látható, a kép előterében az apai nagymamám mellett anyukám áll. Az apai nagymamám alsóörsi volt, és ott élte le az életének legnagyobb részét. Korán özvegyült meg két kicsi gyerekkel. Nagy dolognak számított annak idején, amikor a szüleimet Alsóörsről két átszállással, vonattal a városba utazva meglátogatta valamelyik szülője. 
Két világ képviselője áll e képen. A nagymama, aki átélt két világháborút, majd az ötvenes évek nélkülözését, és az anyukám, aki gyerekfejjel élte meg a világégést, fiatal felnőttként az ötvenes és hatvanas éveket, majd a rendszerváltozás idején lépett nyugdíjaskorba. A kép készítésének idején még nyoma sincs a „régi” Bánkinak, az Apáczai Csere János utcának, az „L” épületeknek, stb. A Technikum viszont már „állt”. Az első közös sztálin- majd dunaújvárosi éveiket egy technikumi albérletben töltötték. Onnan költöztek a Korányi Sándor utcába, ahova később én is megérkeztem. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában