Különleges bánásmódot igényelnek

2022.06.22. 11:30

Családi nap az Esőcseppekkel a dunaújvárosi arborétumban

Az Esőcseppekért Alapítvány szervezői várták múlt szombaton a különleges nevelési igényű gyerekeket, szüleiket, és persze minden érdeklődőt a dunaújvárosi arborétumba.

Török Tímea

A program sikeréhez hozzájárult a remek helyszín, a kiváló idő, a résztvevők és a meghívott vendégek, így Lakatos Norbi, a vak lufihajtogató is Fotók: Lackó Izabella

Fotó: LI

Dunaújváros - A rendezvény meghívott vendége Both Zoltán vadállatbefogó volt az országos katasztrófavédelemtől, aki magával hozta kis barátait, egy gekkót, egy óriáskígyót, egy teknősbékát és egy leguánt is. 
A program sikeréhez hozzájárult még Lakatos Norbi, a vak lufihajtogató és persze a gyerekek nagy kedvence, az ugrálóvár is. Az érintett SNI-s, azaz sajátos nevelési igényű gyerekek szüleinek lehetőségük volt kötetlen beszélgetés közben megosztaniuk egymással a neveléssel és fejlesztéssel kapcsolatos gondjaikat, tapasztalataikat. 

A szervezők nem titkolt célja, hogy az SNI-s és normál igényű gyerekek és szüleik közötti szakadékot áthidalják, megkönnyítve ezzel mindannyiuk életét az oktatási és nevelési intézményekben és a hétköznapokban is. A pompás helyszín, a kellemes időjárás a sok érdeklődő és a színes programok garantálták a rendezvény sikerét. A nap folyamán több mint négyszázan látogattak ki a helyszínre a szervezők nagy örömére. 
Jogosan merülhet fel a kérdés, mit is jelent pontosan az SNI, a manapság sokszor használt betűszó? Bár a nemzeti köznevelésről szóló törvény rendelkezik az SNI fogalmáról, mi a rendezvényt szervező Esőcseppekért Alapítvány kuratóriumának elnökét, Kostyák Esztert kérdeztük meg. 
– Érintett vagyok saját gyermekem kapcsán. Közvetlen tapasztalatom, hogy a sajátos nevelési igényű, illetve a fogyatékossággal élő gyerekeket fokozottan fenyegeti a többség mássághoz való viszonyának negatív formája. Pedig rengeteg dologban lehetnek ügyesek és tehetségesek, de van sok olyan igényük is, ami más mint a többieké. Ezeknek az igényeknek a komplexitása miatt nehezebb ugyanolyan oktatáshoz, ugyanolyan baráti és társas kapcsolatokhoz jutniuk, mint a többi hasonló korú gyereknek, ezért izoláció és kirekesztettség fenyegeti őket. 

 

– Ezt mi pontosan látjuk, és saját bőrünkön érezzük is néha. Azonban azt gondoljuk, hogy ha megismerjük egymást, akkor sok előítélet megszűnik majd. Ebben jelentős segítségünkre volt az arborétum a helyszínnel. A rendezvényünk – reményeink szerint – egy különlegesen jó együttműködés kezdete, amit alapítványunk háziállatokkal hálált meg a simogatóban. 
– Sok kérdést kaptam az érintett szülőktől a várhatóan 2023-ra megvalósuló Gyermekház Iskola működését illetően. Alapítványunk részben ezért jött létre. Ebben az iskolában – Budapesten már sikerrel működő – kiscsoportos osztályokban tanulhatnak az SNI-s gyerekek, ahol a hangulat, a munkaszervezés, a diákoknak és a szüleiknek kialakított közvetlen kapcsolat a „második otthont” jelentheti. 
– Az önkormányzat, valamint a megjelent képviselőik – Barta Endre, Orosz Csaba – ismét együttműködéséről biztosított minket – mondta el Kostyák Eszter. 
 

A program sikeréhez hozzájárult a remek helyszín, a kiváló idő, a résztvevők és a meghívott vendégek, így Lakatos Norbi, a vak lufihajtogató is
Fotók: Lackó Izabella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában