Kiskertész

2022.04.10. 08:00

Veteményezzünk, itt a szép idő, irány a kert

A jó idő beköszöntével megindultak a munkák a kiskertekben is.

M. I.

A legjellemzőbb kerti tevékenység azonban ilyenkor a gyümölcsfák tavaszi metszése

Fotó: Shutterstock

Szinte mindent lehet már vetni, retket, salátát, hagymát, cukorborsót, kaprot, burgonyát, sárgarépát, petrezselymet. A palántás növények kiültetésével azonban még várni kell, akárcsak a magról vetett uborkával, cukkinivel, kukoricával is. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például lestyánt, citromfüvet, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát vagy mezei sóskát már szabadföldbe is ültethetjük. A szamóca közé érdemes fokhagymát ültetni, így később kevesebb dolgunk lesz a betegségekkel.

 

A pincébe levitt virágokat ismét kivihetjük a szabadba. A levendulát ültessük a rózsák közé, jó vízáteresztő talajba, a levéltetű ellen ez hatásos. Márciusban kell elbánni a levéltetvekkel az áttelelt dézsás növényeknél. Mindegy, hogy levéltetűről, pajzstetűről, gyapjas pajzstetűről vagy egyéb tetűről van szó, mindegyik károsítja a növényeket. Levéltetű ellen ajánlható a házilag készített szappanos lemosás (egy liter víz, egy evőkanál kenőszappan, kevés spiritusz).

 

A muskátli – ha szerencsék van – áttelelt, vágjuk vissza, szedjük le az elszáradt leveleit. Hamarosan újból hajt. Ez a virág nem szereti sem a nagy meleget, sem a hideget, a rendszeres locsolást viszont igényli. A növényeket csak akkor kell átültetni, amikor kinőtték a régi cserepet. Ilyenkor a növény nagyon gyorsan elhasználja az öntözővizét, a gyökerek kibújnak az ültetőközeg felszínén és az edény aljába fúrt lyukakon. Minden átültetéskor a növényt 2–3 centivel nagyobb átmérőjű edénybe ültessünk. Ha pedig nem szeretnénk, hogy a növényünk túlzottan megnőjön, akkor ne ültessük át, hanem metsszük meg a lombot és a gyökereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában