Perkáta

2022.04.13. 19:00

Szent Pantaleon emlékét idézték

A Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete bemutatásában, – a Dunaújvároshoz kötődő – Szent Pantaleon életéről szóló misztériumjátéknak adott otthont a Győry-kastély díszterme - írja Perkáta település honlapján Lászlóné Szabó Edit.

2022. április 9-én megtartott előadásra ellátogatott Kovács István, a Dunaújvárosi Görögkatolikus Egyházközség parókusa is.
Szent Pantaleon (Agiosz Panteleimon) tisztelete visszanyúlik a 4. századba. A kisázsiai Nikomédiában született. Tudományával a testek, hitével a lelkek orvosa volt. Görögül Panteelemonnak is nevezték, ami annyit jelent, mint “mindenkin könyörülő”.
A vértanú és gyógyító szent nevét őrzi az apátság, és a mellette fekvő Dunapentele, A dunaújvárosi kórház aulájában pedig látható Rohonczi István, ROHO képzőművész által készített Szent Pantaleon, névadó szobor.
Az amatőr színészek a remek játékukkal, előadásmódjukkal, a korhű díszlet- és ruhák látványával nagyon sikeres, felejthetetlen délutánt szereztek a közönségnek.
Gratulálunk az előadóknak, és további szép sikereket kívánunk az egyesületnek, a közösségi munkájukhoz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában