2022.04.09. 17:00
Kulináris versenyt rendeztek Kisapostagon
Törzshely játékunkban a kisapostagi Halászkert kocsma kapta a legtöbb szavazatot a Fejér megyeiek között. Nem csoda, hiszen a különleges hely nem csak kocsma, hanem kukturális és társas központ is. Legutóbb, mikor ott jártam versenyt szerveztek a falu lakói számára sós sütemények kategóriában, de megmértetett Juhászné Baranya Ilona, a kocsma tulajdonosa is forralt borával.
A kocsma megtelt versenyzőkkel és a finom falatok, valamint a fűszeres italok kedvelőivel. Összesen hét versenyző mutatta meg alkotását a kulináris versenyben.
Volt kisebb, nagyobb pogácsa sajal és töpörtyűvel, húsos finomság és csigatekercs. Rendkívül gusztusos alkotások születtek, mindegyik versenyző másként készítee el a süteményét.
A zsűri külső megjelenés, állag, illat, ízvilág és összbenyomás alapján hozta meg a döntését. Nem volt könnyű dolguk, elmondásuk szerint egyik finomabb volt, mint a másik. Ezt a közönség is megállapítoa. Kis apróságokon múltak a helyezések, hiszen a maga nemében mindegyik nyertes volt. A felállított kritériumok alapján Kalcsits Tibor első helyezést ért el egy kiváló pogácsával, ami belül puha, kívül ropogós volt. Állagra és ízre tökéletes.
Kulics Brigia második le, ő kicsi pogácsákat készíte, ami a mérete ellenére nem száradt ki. Gino, a helyi séf külön kiemelte a nagyszerű bravúrt. Bilinszkiné Magyar Diána harmadik le, ő remek pizzás csigát készíte, egyedül azt sajnáltam, hogy nem kóstolhaam meg közvetlenül sütés után. Sárközi Dóra emléklapot kapott a sajtos pogácsájáért, ami etette magát rendesen.
A forraltbor‐főző verseny egyetlen versenyzője Juhászné Baranya Ilona volt, aki fehér borból készítette forraltborát. A kóstolók elmondása alapján rendkívül zamatos finomság készült. Az illata mesés volt, a színe pedig áttetszően aranyló.
A versenyzők között a legfiatalabb különdíjas lett
Czimmermann Viktória még csak 12 éves, de már magabiztosan mozog a konyhában. A sós sütemények versenyére egy finom és gusztusos húsos kiflit készített. Produktumával különdíjas lett! Mini interjút készíteünk vele.
‐ Miért jelentkeztél a versenyre?
‐ Úgy gondoltam, hogy megvan az esély, hogy nyerjek, meg szeretném, ha megkóstolnák, amit én sütök. Itt is, nemcsak otthon.
‐ Mióta sütsz?
‐ Hát... már nagyon régóta. Úgy négy‐öt éve.
‐ Teljesen egyedül készíteed a kifliket?
‐ Igen. Egy kicsi segítséggel, de egyedül.
‐ Vannak saját receptjeid?
‐ Igen, de általában a Mama mondja a receptet, én meg úgy készítem el. Általában sikerül is minden. Erre is büszke vagyok. Nyolcadik után szeretnék majd cukrásznak tanulni.