Gyógyító erdők

2022.03.28. 07:00

Mikor közelről érint meg bennünket az erdő hangulata

Mohay Réka

Fotó: Shutterstock

A járvány okozta bezártság és az ezzel járó feszültség sok negatív aspektusa mellett hozott pozitív felismeréseket is az emberek életében. Az egyik ilyen hozadék, hogy a sokak által addig elfeledett vagy háttérbe szorult természetjárás ismét előtérbe került. Bár a társasági élet hosszú időre visszaszorult, a képernyőkhöz és irodai asztalokhoz szokott városi emberek elkezdték újra felfedezni a természet szépségét, a testi és lelki egészségre gyakorolt áldásos hatását. 
Baranyaiként szerencsés helyzetben vagyunk ilyen szempontból, a Mecsekben igen változatos természeti kincsek bújnak meg. A hegység egyszerre kínál lehetőséget családoknak, teljesítménytúrázóknak és sportolóknak, tisztásai, patakjai és forrásai által minden kirándulónak tud újat mutatni. Nem számít, mennyi ideje élünk itt, mindig találhatunk új úti célt, amelynek szépségére rácsodálkozhatunk, ahol az erdők gyógyító erejét megtapasztalhatjuk. 
A mecseki kulcsosházak különleges lehetőséget adnak akár többnapos kikapcsolódásra is a természetben. Egészen más élmény, ha az erdő mélyén hajtjuk álomra a fejünket, mint ha csak pár órát töltünk a környéken. Az Orfű közelében található, több évtizede működő Gubacsos kulcsosház különleges gyöngyszemét jelenti a Mecsekerdő Zrt. által fenntartott erdei házaknak. Az épület idén tavasszal pedig már megújulva, újjászületve várja látogatóit, akik a hétköznapok harcaiból egy kis időre megpihenni vágynak. 
(A társlapjainkból rendszeresen jelentetünk meg írásokat. A szerző a Dunántúli Napló munkatársa.) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában