Egészség

2022.02.07. 10:00

Az időjárási frontok változásainak betegei

A fronthatást is könnyebb átvészelni, ha egészségesen élünk.

BOON.hu

Fotó: Shutterstock

Az időjárás változásait sokan előre megérzik. Gyakran már a frontot megelőző napon is fájhat a fejük, álmosabbak, ingerlékenyebbek lehetnek. Az érzékenység már egészen kicsi gyermekkorban jelentkezhet. Később az időjárás-változás az iskolában nagymértékben meghatározza a gyerekek viselkedését, koncentrálási képességét a tanórákon. 

Az emberre fogantatásától kezdve, már az anyaméhben hatnak a környezeti hatások. A légköri folyamatok szervezetünkre gyakorolt hatása rendkívül sokrétű. Az időjárás hatásai folyamatos alkalmazkodásra késztetik szervezetünket. Ez az alkalmazkodási folyamat azonban nem egyformán zajlik le mindenkiben. Vannak, akik könnyedén veszik az akadályokat, és vannak, akik nehezebben, lassabban tolerálják a változó körülményeket – derül ki a meteoklinika.hu információiból. A gyerekek és az idősebb emberek érzékenyebben reagálnak a frontokra, a nagy változásokra. Ennek oka, hogy a gyermekkorban még tanulja szervezetünk ezt az alkalmazkodási folyamatot, az idősebb korban pedig már egyre lassabban tudunk reagálni a változásokra. Az egyének érzékenységét természetesen több környezeti tényező is befolyásolja, mint például a genetikai adottság vagy a meglévő betegségek, pillanatnyi lelkiállapot. Így a szenzibilitás foka mindenkinél különböző mértékű lehet. Helyes életmóddal, megfelelő táplálkozással hatékonyan lehet csökkenteni a kínzó panaszokat – állítják a szakemberek.

Séta, relaxálás, illóolajok 

Az általában fejfájás vagy ízületi fájdalom formájában jelentkező tüneteket különböző módon lehet enyhíteni, erre mindenkinek megvan a bevált saját módszere, azzal viszont nem vét a páciens, ha ilyenkor fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt vesz be – mondta dr. Hintalan Ádám háziorvos. Hozzátette: a hozzá forduló betegek sokszor írnak le olyan tüneteket, amelyeket időváltozás okozhat. Mindez akkor válik világossá, amikor a kivizsgálás után meggyőződik arról, hogy más nem adhat okot a panaszokra. A gyógyszeres kezelésen túl vannak alternatív megoldások, gyógynövénykészítmények, ezeket is érdemes kipróbálni, mert esetenként beválhatnak. A fejfájásos páciensnek jót tehet egy meleg vizes zuhany, séta a friss levegőn. A frontérzékenység az esetek többségében nem múlik el, általában az életet végigkíséri – vélekedett a háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában