Dunaújváros

2022.01.14. 14:00

Száznégy kérelemről dönt majd a szakértői bizottság

Izgalmas időszak a család életében, amikor együtt készülnek fel a gyermekkel az iskolakezdésre. Viszont van egy fontosabb dátum, amely több nagycsoportos óvodás tankötelezettségének kezdését meghatározhatja.

Molnár Emese

Városunk általános iskolái rendszeresen szerveznek játékos foglalkozásokat a leendő elsősök számára Fotó: MW-archív

Fotó: Sipkei Péter

 Január 18-ig adhatják be a szülők az Oktatási Hivatalnak azon kérelmüket, hogy ne szeptemberben kezdje meg a gyermek az iskolát, hanem még egy évet maradhasson az óvodában. 

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti, tankötelessé válik. Indokolt esetben a gyermek a szülő kérelmére és az Oktatási Hivatal ezt támogató döntése alapján további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt. Amennyiben egy szülő (gyám) valamilyen okból úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, vagy éppen indokolt, hogy a még nem tanköteles gyermeke szeptemberben megkezdje az iskolát, az Oktatási Hivatalhoz nyújthatja be ezt a kérelmet egy formanyomtatványon keresztül, mellékelve hozzá az egyéb szükséges dokumentumokat. Ezeket aztán szakértői bizottság vizsgálja meg és hoz döntést a kérdésben. 

Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője lapunk érdeklődésére vázolta, hogy a tizenkét tagóvodájukból összesen 341 gyermek biztosan iskolába fog menni, a törvényben meghatározottak szerint, úgymond a normál ­menetrendnek megfelelően. 16 ovis esetében kérték a szülők a szakértői bizottság véleményét, ők jellemzően sajátos nevelési igényű gyermekek, és általában meg is szokták kapni a plusz egy óvodai évet. 

Aztán további 88 kisgyermek esetében nyújtottak be kérelmet az Oktatási Hivatalhoz, ebből már 10-12 engedély megjött, a többi határozat folyamatosan érkezik. Az óvodavezető tapasztalatai szerint ezen kérelmek elbírálása fele-fele arányban oszlik meg, hogy menjen-e iskolába a gyermek szeptemberben vagy ne. 

– Nyilván azok a gyermekek, akik úgymond nem „évvesztesek” és betöltik a 7. élet­évüket az iskolakezdésre, nagyobb eséllyel tudnak helyt állni az iskolában. A kérelmek többségében nyári születésű gyermekekről van szó, leginkább azok, akik júliusban vagy augusztusban születtek, és akkor töltik be a 6. életévüket. Ha érintett szülő lennék, jómagam is elgondolkodnék arról, hogy menjen vagy ne menjen már iskolába a gyermek – mondta Gyenes Józsefné. 

Az iskolakezdés elhalasztásáról szakértői bizottság dönt, a kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell beadni

Ha a gyermek már 7 éves, iskolába kell mennie, de ha a szülő még szeretné egy évvel elhalasztani az iskolakezdést, akkor arról csak a szakértői bizottság hozhat döntést. Általában a sajátos nevelési igényű gyermekeknél szokták ezt kérvényezni. Jelenleg nincs is ilyenre precedens a helyi óvodákban. A dunaújvárosi kérelmekről egyébként a székesfehérvári bizottság dönt, de van, hogy elég a helyi pedagógiai szakszolgálat véleményezése is hozzá. 

Mint azt Gyenes Józsefné elmondta, voltak olyan esetek, amikor az óvodapedagógusok javasolták a szülőknek a kérvény beadását, mert például történt egy családi tragédia, ami visszavetette a gyermek fejlődését. 

– Mi is figyeljük, követjük a gyermekek fejlődését, és tanácsokkal segítjük a szülőket, hogy kell-e kérvényt benyújtania vagy nem lesz gond az iskolában – tette hozzá az óvodavezető. 

Az általános iskolai beiratkozások általában áprilisban esedékesek. Szabad iskolaválasztás van, de ha a szülőknek nincs különösebb szándékuk, akkor a gyerekeket a körzetes iskola hivatalból felveszi. Városunk intézményei rendszeresen szerveznek játékos, ismerkedős programokat a leendő elsősöknek és szüleiknek. A Szabó Magda Református Iskola február 9-én és március 9-én délelőtt fogadja az érdeklődőket. A Petőfi iskola január 26-án a szülőknek szervez találkozót, majd február 9-től online ügyességi feladatokkal készül a gyerekeknek. A Vasvári iskola január 15-én tart beiskolázási napot és sportági bemutatót a kiírás szerint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában