Nem minden arany, ami fénylik…

2022.01.02. 16:38

Nem kérdés, hogy szükségünk van rostokra az egészséges táplálkozáshoz

Nem kérdés, hogy szükségünk van rostokra az egészséges táplálkozáshoz, csak nem mindegy, hogy milyen forrásokból juttatjuk be őket.

FMH

2021.12.29. Lencse Dunaújváros piac Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A legtöbb rostban gazdag élelmiszer alapvetően egészséges is, a rostra pedig nagy szüksége van a szervezetünknek: ha eleget eszünk belőle, tovább leszünk energikusak, könnyebben tartjuk meg vagy érjük el az egészséges testsúlyt, mert étkezés után később leszünk éhesek. Nem minden arany azonban, ami fénylik, és nem minden rostban gazdag élelmiszer egészséges. Érdemes meggondolni, mit teszünk a kosarunkba, milyen élelmiszerekkel kapcsolatban áltatjuk magunkat, hogy egészségesek. 

 

A zab valóban rostban gazdag élelmiszerforrás, csakhogy az előre legyártott és csomagolt változatok jellemzően tele vannak cukorral és egyéb, nem túl egészséges hozzávalóval. Ha zabkását ennénk, inkább főzzük meg magunknak natúr zabból és ízesítsük saját ízlésünknek megfelelően! Tehetünk bele almát, banánt, bogyós gyümölcsöket, mézet, kókuszreszeléket. Így a rostmennyiség megmarad, és az étel is egészséges lesz. 

Bár a teljes kiőrlésű kenyérfélék egészségesebbek, mint a finomlisztből készült társaik, és azt mondják, rostban is gazdagok, valójában arányaiban nem tartalmaznak több rostot, mint a fehér kenyér. Ettől függetlenül persze az egészséges étrend fontos részét képezik, csak ne ezekkel akarjuk fedezni a napi rostszükségletünket! 

 

A rostos gyümölcslevek mértékkel nem lógnak ki az egészséges étrendből, viszont nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva komolyan megnövelik a cukorfogyasztásunkat. A gyümölcslével az a probléma, hogy egy deciliter elkészítéséhez viszonylag sok gyümölcsre van szükség, a gyümölcsben pedig cukor is van. Ez pedig, még ha természetes formában is tartalmazza a gyümölcs, túlzott mértékben nem egészséges. Nyilván nem kell kiiktatni az étrendből a gyümölcslevek fogyasztását, de fontos mértéket tartani. 

A szárított gyümölcs alapvetően egészséges, ám szintén tele van cukorral. Ráadásul az aszalás folyamata alatt a rosttartalom is csökken, így ebből a szempontból sem érdemes túl sokat fogyasztani belőle. Ha otthon aszalunk gyümölcsöt, amihez nem csak pluszcukor, de semmilyen adalék­anyag nem kerül, sokkal jobb a helyzet! 

 

Végül jöjjön a ma igen divatos granola, ami egy zabból, dióból, mézből vagy más édesítőszerekből, például barna cukorból és néha puffasztott rizsből álló, aranybarnára és ropogósra sütött reggeli étel vagy rágcsálnivaló. A boltban kapható változatokkal ugyanaz a helyzet, mint az instant zabkásával: alapvetően nem lennének rosszak, csak tele vannak cukorral, és ehhez képest nagyon alacsony a rosttartalmuk. Granolát egyébként otthon is lehet gyártani – egyáltalán nem bonyolult – sokkal egészségesebb alapanyagokból, amiben akár a cukrot is helyettesíthetjük kókuszreszelékkel vagy szárított datolyával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában