Egyben tartani és segíteni

2022.01.15. 15:30

Minden korosztályú gyermeknél tetten érhető a bántalmazás

Városunkban az ­Útkeresés Segítő Szolgálat látja el azt a kötelező önkormányzati feladatot, ami a nehéz sorsú, rászoruló, súlyosabb konfliktusokkal terhelt családokkal, idősekkel és gyermekekkel van kapcsolatban, hogy megoldást találjanak a felmerülő problémáikra.

Molnár Emese

Mészárosné Libor Ágnes, az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetője Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: Laczkó Izabella

Feladatukat járási szinten, a város szomszédságában elhelyezkedő 15 településen végzik. 

 

Gyermekvédelem 

 

Évente statisztikát kell készíteniük az esetszámokról. A 2020-as összefoglalót áttekintve elszomorító tény, hogy nem csak egy-két problémás vagy veszélyeztetett gyermek védelmében kell fellépniük (bár ilyen esetekben már az egy is soknak számít). Mészárosné Libor Ágnessel, a szolgálat vezetőjével beszélgettünk az adatokról. 

Az Útkeresés Segítő Szolgálatot bárki felkeresheti problémájával, de intézményi, illetve lakossági jelzés alapján is látókörükbe kerülnek nehéz sorsú emberek. 

2020-ban a gyermek védelembe vételére 92 esetben tettek javaslatot. A védelembe vétel egy hatósági intézkedés, az eljárás lebonyolítója a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalának Gyámügyi Osztálya. A hatósági döntés nyomán gondozási terv is készül, amely végrehajtásának koordinációját esetmenedzserek végzik, a segítő folyamatokba pedig több szakember, családtag mellett a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítői is jelentős munkát végeznek. 

Indokolt esetben az ideiglenes hatályú elhelyezés során 30 napra kiemelik a gyermeket a családból (a 12 év alatti gyermekek nevelőszülőkhöz kerülnek). A szülőknek ez idő alatt rendezniük kell az életüket, aztán a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal való együttműködés keretében születik döntés a folytatásról. 22 ilyen javaslat volt 2020-ban. 45 javaslat volt arról, hogy tartós nevelésbe vegyenek gyermeket. Hat esetben jegyeztek családba fogadást, ilyenkor előfordul, hogy családtagok, például a nagyszülők azok, akik nevelik tovább a gyermeket. 

 

Mindennapi feladatok 

 

Sokrétű munkát végeznek a szolgálat szakemberei nap mint nap. A feladatok közé tartozik például a kapcsolattartási ügyelet, amely 68 ellátott esetében 297 alkalommal szerveződött. Ezen szolgáltatás keretében az intézmény ügyeletet biztosít a kapcsolattartásra jogosult feleknek törvényi szabályozás alapján. Az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység keretében a szakemberek a nevelési, oktatási intézményekben látnak el segítő feladatot. 2020-ban 1410 alkalommal végeztek egyéni, közösségi és csoportos formában tevékenységet 3010 érintettnek. A nyitvatartási időn túl működtetnek készenléti szolgálatot, amelyhez telefonszám is társul (+36 20/387-2059), és kialakult ­krízishelyzet esetén ­hívható. Lehetőség van jogi tanácsadásra (abban segítenek, hogy merre induljanak el az érintettek), valamint pszichológiai tanácsadásra is kizárólag a szolgálattal kapcsolatban állók számára. Előbbinél 160, utóbbinál 57 ellátottnak segítettek. Az úgynevezett mediáció jó módszer lenne a peren kívüli megegyezésekhez, hogy a felek egy közvetítő segítségével megállapodhassanak. Sajnos sok esetben oly mértékű elmérgesedett viszonyról van szó, hogy ez nem sikerül. 

A Covid-világjárvány sajnos nem kedvez a prevenciós csoportok szervezésének, pedig nagy népszerűségnek örvend az időseket célzó „Kotkoda” klub, vagy a fiatalokat megszólító Film Klub. 

A családsegítő szakemberek napi szinten találkoznak emberileg nagyon nehezen feldolgozható esetekkel

 

Bántalmazás 

 

Az intézmény éves statisztikájában külön táblázatban kell jegyezni a veszélyeztetett kiskorúak (0–17 éves gyermekek) eseteit is. Ezek az igazán elszomorító adatok. Összesen 635 gyermek került be ebbe a statisztikába, magatartási és környezeti problémák miatt. Utóbbiba 398 gyermek tartozott. A veszélyeztetettség oka többféle: nevelési probléma miatt 66, szülők életvitele miatt 61, családi konfliktus miatt 60, szülők betegsége miatt 17, családon belüli bántalmazás miatt 70 (ebből 32 fizikai, 23 lelki és 15 szexuális bántalmazás), gyermek elhanyagolása miatt 52, iskolai kirekesztés, erőszak miatt 6, rokonok miatt 4, kortárs csoport negatív hatása miatt 11, elégtelen lakáskörülmények miatt 18, kilakoltatás veszélye miatt 18, munkanélküliség miatt 15 gyermek volt érintett. 

Az intézményvezető elmondta, hogy a bántalmazás formái sajnos minden korosztályú gyermek esetében tetten érhetőek. 

A bántalmazásokkal, traumákkal a gyermeknek együtt kell élnie, és talán sosem lesz képes teljesen feldolgozni. Olyan egyértelműnek tűnik, hogy ha kiemelik a gyermeket a mérgező családi közegből, akkor lehet még happy end a vége. Ám a szakember rávilágított arra is, hogy senkinek nem érdeke, hogy kiszakítsa a gyermeket a családból, a megszokott életteréből. Arra törekszenek, az a fő cél, hogy a család egyben maradjon, hogy képessé váljon az együttélésre. Az esetmenedzserek és a családsegítők elsődlegesen ezen dolgoznak. 

Mint elmondta, nincsenek általánosítható jellemzők egy-egy probléma vonatkozásában, ezért minden eset egyéni megoldást igényel, a kollégáknak kell felmérniük az adott helyzeteket. A családsegítők, esetmenedzserek és minden gyermekvédelemmel, családsegítéssel foglalkozó szakember napi szinten találkozik emberileg nehezen feldolgozható esetekkel, ami az itt dolgozók pszichés leterheltségét okozza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában