Finom és egészsées

2022.01.04. 14:00

A tél „gyümölcse” a sütőtök – készülhet belőle desszert is

Napjainkban reneszánszát éli a sütőtök. A népszerűség nem véletlen, hiszen kiválóak az élettani hatásai, könnyen elérhető, ráadásul nagyon sokféleképpen elkészíthető.

Őri András

Dunaújváros - A sütőtök az amerikai kontinensről érkezett hozzánk. Az indiánok már régóta ismerték a kedvező hatásait, ültetvényeken termesztették. Eredménnyel használták például a kígyómarás vagy szeplő ellen. 

Nálunk is nagyon régóta termesztik. Népszerűségét talán csak az vetette vissza, hogy a II. világháború után az áruhiány következtében szinte a sütőtök maradt az egyetlen tápláló ételfajta, így unásig voltak kénytelenek enni az emberek. Az ellátás lassú konszolidációja után, így érthető módon, sokan el is fordultak attól. 

Sütőtökfajták 

Ritka az olyan zöldségféle, amely nemcsak egészséges és finom, hanem megfizethető is. Talán ennek is köszönhető, hogy az Antark­tisz kivételével az összes földrészen előszeretettel termesz­tik és fogyasztják. Mintegy 150 féle tök terem a Földön, azok nagy része ehető. Süthetjük, főzhetjük, adhatjuk takarmányként az állatoknak, faraghatunk belőle töklámpást, vagy bármi mást, de akár ki is akaszthatjuk télire a madaraknak. 

Hazánkban a legnagyobb termőterületek az ország északi és déli részére koncentrálódnak. Az import elhanyagolható. Szezonja szeptembertől januárig tart. 

A kanadai fajta

Fotó: pampuska

Hazaiak: nagydobosi, kiszombori, óvári 

A nagydobosi sütőtök 5–10 kg-os, 6–10 részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény és narancssárga. Az íze édes, telt, sütésre kifejezetten alkalmas, de pálinkát és lekvárt is szoktak belőle készíteni. Nagyon sok benne a karotin, szénhidráttartalma pedig megközelíti a burgonyáét. Könnyen emészthető, így csecsemőknek is adható. 

A kiszombori sütőtököt az enyhén nyújtott gömb alak, szürkésfehéres héj és narancssárga hús jellemzi. Általában 4–6 kilósra nő, és egészen az első fagyokig szedhető. 

Ízekben rendkívül gazdag az óvári hengeres. Termése 5-6 kg-os, hosszúkás, henger alakú, vastag, narancsszínű hússal. Igazi sütnivaló fajta. 

Hokkaido fajta

Fotó: pampuska

Külföldi fajták: kanadai, hokkaido 

A kanadai sütőtök hosszúkás, körte alakú. Használata egyre népszerűbb, mert kicsi, átlagosan csak 2–4 kg. Belül élénk narancssárga színű. Vékony a héja és vastag a húsa, így könnyű feldolgozni. Elkészítve krémes állagú, ezért kiváló levesek, ivólevek, főzelékek, piték készítéséhez. 

A hokkaido tök íze kifejezetten édes, kissé diós ízű, de a héja is ehető. Használható levesekhez, szószokhoz, pitékhez, rizottóhoz, köretnek, lekvárnak, de töltve is kiváló. 

Töklekvár

Fotó: origo

A sütőtöklekvár készítése - Hozzávalók: 1 kg sült tök, 3 narancs leve, cukor vagy méz, a tök édessége és ízlésünk szerint, ízlés szerint fahéj, gyömbér, reszelt narancshéj. Elkészítése: a tököt megsütjük és összetörjük. Belefacsarjuk a narancsok levét, majd fahéjjal, frissen reszelt gyömbérrel vagy narancshéjjal fűszerezzük. Ízlésünk szerint édesítjük cukorral vagy mézzel, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Egy-két percig főzzük, majd kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük. 

Felhasználása 

A sütőtököt napjainkban újra felfedezték. Ennek legfőbb oka, hogy nemcsak a hagyományos módon megsütni lehet, hanem készülhet belőle desszert, leves vagy akár köret is. Mivel édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá. Például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltó köret, püré is készülhet belőle, ilyenkor a legjobb rozmaringgal ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki. A töklekvár vagy tökdzsem igazi különlegesség. Készíthetjük cukorral, naranccsal, fahéjjal és gyömbérrel, de akár citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel is. 

Magja pörkölve népszerű rágcsálnivaló, a belőle készült olaj pedig salátákba kiváló. De még a virágja is ehető, például, ha palacsintatésztába forgatjuk. 

Élettani hatások 

A sütőtök kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin-, valamint folsavtartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. 

Kiváló gyulladáscsökkentő. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, az asztmarohamokat, de szebbé teszi a bőrt is. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használják. Serkenti a máj működését, ami segíti az emésztési problémák megszűnését. Fogyasztása segít megelőzni a szív- és koszorúér- valamint a prosztata­problémákat. De még a szemre is jó, béta-karotin-tartalma miatt, mert csökkenti a szürkületi (farkas) vakság kockázatát. Magas vitamin- és anti­oxidáns-tartalma miatt kiváló immunerősítő, rákmegelőző szer. Magja kiváló vértisztító, így a köszvény ellen ajánlják. Esszenciális olaja az A-vitamin felszívódását segíti, de férgesedés ellen is évszázadok óta használják. 

Kiszombori fajta

Fotó: eletforma

Sütése 

Csak olyan sütőtököt vegyünk, aminek a héja teljesen ép, ez garantálja a belső értékeket. Sütőben, tepsiben vagy sütőlapon érdemes elkészíteni. A hámozással nem kell bajlódni, ugyanis minden tökfélének, így a sütőtöknek is sütés után, melegen könnyedén lehúzható a héja. Ha leveshez, mártáshoz, valamilyen süteményhez pürének készítjük a sütőtököt, akkor elég csak nagyobb darabokra vágni, majd így sütőlapra vagy tepsire helyezni. Így kaphatjuk a legmélyebb, legfinomabb ízt. Viszont, ha salátát vagy köretet készítünk belőle, akkor vágjuk kockákra, és ellenőrizzük egy tűvel, nehogy túlpuhuljon. 

Csak olyan sütőtököt vásároljunk, aminek a héja teljesen hibátlan

Figyeljünk arra, hogy a sütőben a nagyobb darabok elbírnak 220 fokot, a kisebbek viszont csak 200-at. Ha cél, hogy a széle karamellizálódjon, akkor nem árt rövid időre a légkeverést is beindítani, ha van. A sütési idő kockára vágva általában fél óra, nagyobb darabok esetén akár egy óra is lehet. Persze mindez függ a tök fajtájától, korától és tárolási körülményeitől. 

A sütőtök szinte minden ízzel képes harmonizálni. Ugyanabból a sütőtökből készíthetünk olasz, arab vagy akár indiai ételt is. Ez csupán annak a függvénye, hogy milyen fűszerrel párosítjuk. Szóba jöhet a csípős, a curry, a kurkuma, a kömény, a gyömbér, a különböző zöldfűszerek, de akár a szójaszósz, a tahini, vagy a különféle sajtok (pl. kéksajt, kecskesajt, parmezán vagy feta). 

(Forrás: életforma, Origo, Pampuska, gardenista, házipatika, egészségkalauz, sobors, sutotok.com) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában