négyórás

2021.11.04. 19:00

Dunaújvárosban munkát tudnak biztosítani a megváltozott munkaképességűeknek

Dunaújvárosban is többféle munkát tudnak biztosítani a jelentkezőknek egészségi állapotuk és szakmai kompetenciájuk alapján négyórás foglalkoztatásban. Már lehet jelentkezni.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

A fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása fontos és komoly kérdés, hiszen gazdasági inaktivitásuk elég nagy, sokan meg sem jelennek a munkaerőpiacon. 2021-től lényeges jogszabályi változás történt a rokkantak életében, hiszen ez évtől már nincs felső korlát a fizetésüket illetően, ha a rokkantsági ellátás mellett dolgozni szeretnének. Korábban, ha meg kívánták tartani az ellátásukat, csak annyit kereshettek, ami a meghatározott fizetési plafon alatt volt. Emiatt sokan kiszorultak a munkaerőpiacról, annak ellenére, hogy a fizikai vagy egészségügyi állapotuk lehetővé tette volna a munkavállalást.

A statisztika szerint a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek 80 százaléka foglalkoztat megváltozott munkaképességű személyt. Bár Fejér megye 93 százalékos foglalkoztatottsággal az élen jár országban, sokan mégsem találnak olyan munkát, ami alkalmazkodik az egészségügyi állapotukhoz.

Megkezdték a dunaújvárosiak között az igényfelmérést a foglalkoztatásukra

Magyarországon szerencsére egyre több településen jelennek meg olyan cégek, amelyek megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását tűzték ki feladatukul. Az egyik ilyen cég – amely országosan hatvanhat telephellyel rendelkezik, és nagyságrendileg kétezer dolgozót foglalkoztat – már megkezdte a dunaújvárosiak között az igényfelmérést a későbbi foglalkoztatásukra. A telephely kiválasztását a felmerült munkavállalói igények szabják majd meg. Többféle munkát tudnak biztosítani a jelentkezőknek egészségi és szakmai kompetenciájuk alapján négyórás foglalkoztatásban. Keresnek varrónőket, de könnyű betanított munkára is várják a jelentkezőket.

A dunaújvárosi székhelyű Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete segít a jelentkezésnél, hiszen az irodájuk nyitva áll az érdeklődők előtt. Kondor László, az egyesület elnöke és Farkas Zsolt alapító elnök szívesen segítenek az alábbi telefonszámokon: +36 20/3532-189, +36 30/9477-718. A cég képviselőjét, Parragh Nórát is hívhatják a +36 30 416 3076-os számon 8 és 14 óra között.

Kondor László elmondta, hogy az irodájukban várják az előzetesen munkára regisztrált sorstársakat 2021. november 9-én, 10-én, 11-én (kedden, szerdán, csütörtökön) 9 és 12 óra között. Az iroda címe: Dunaújváros, Városháza tér 1-2. (Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesteri hivatal) földszint 3-4. számú iroda.

Megváltozott munkaképességű személyek csoportjába azok tartoznak, akik egészségkárosodást szenvedtek, vagy fogyatékkal élnek. A fogyatékkal élők lehetnek értelmi fogyatékosok, látássérültek, hallássérültek, mozgáskorlátozottak, beszédben akadályozottak, viselkedési zavarokkal küzdők, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén pedig halmozottan fogyatékosok. Megváltozott munkaképességű személynek azt tekintik, aki legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkezik, az erről szóló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány alapján. A köznyelvben az ilyen emberekre mondjuk, hogy le van százalékolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában