meghitt hangulat

2021.11.30. 07:00

A borongós idő, csepergő eső sem szegte kedvüket

Szerencsés dolog, ha már advent első vasárnapja is meghozza a békés várakozás érzését. A dunaföldvári és a nagykarácsonyi közösségnek megvolt ez az élménye, pedig az időjárás nem kényeztette őket.

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaföldvár, Nagykarácsony

Az időjárás kora délutánig az évszaknak megfelelő szomorkás hangulatú, hűvös idővel, utána pedig a vigasztalanul szitáló-csepergő esővel tette próbára az első adventi hétvége finom érzéseire vágyókat, akik a naptárhoz öltözve indultak a helyszínekre, és ha nyitva volt a szívük, megtalálhatták a barátságot és a szeretetet.

Kézműves foglalkozásra invitálták a dunaföldvári gyerekeket

Dunaföldváron erre az időszakra is a lehető legjobban használták ki a gyönyörű történelmi örökségüket, a vár udvarát. Szabó Oszkár plébános ezúttal is a tőle ismert hittel és barátsággal köszöntötte az egybegyűlteket. A derűs hangulatot tovább fokozta a Beszédes József Általános Iskola hatodikosainak, majd az óvó néniknek a ragyogó produkciója. A kis szünet után a színpadra lépő Szekeres Adrienn pedig elvarázsolta a hálás és „vízálló” közönséget. A gyermekeknek fűtött és fölszerelt álomkuckót nyitott a Levendula Művészeti Iskola, ahol művészek is segítették a kézműveskedést. A nyári napfényt a méhészsátor termékei idézték ízeikben. A vendéglátást a kertbarátok és a máltások biztosították, díjmentesen.

Az eső ellenére a sietségnek senkin sem láttuk a nyomát. Az örömteli, csöndes, baráti beszélgetésre így is időt szakítottak a kilátogatók.

Advent áldott időszakában már évtizedek óta lehetne a nagykarácsonyiak jelmondata a következő: „kis falu, nagy szeretettel”. Most sem tértek el a hagyományaiktól, meghitt hangulatban zajlott le a közösségi ünnepség, amelynek helyszíne a templom és annak a kertje volt.

Szentmisével kezdődtek a vasárnapi események Nagykarácsonyban

Az ünnepi misét Kristofory Valter h. esperes celebrálta, aki később megáldotta a felújított betlehemet. Az egybegyűlteket Papp László, a Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte. Ezután Scheier Zsolt polgármester mondott beszédet, és ezt követően meggyújtották a falu adventi koszorúján az első gyertyát. Végül a Koncz Kvartett karácsonyi énekműsorával zárult a program a templomban.

Megnyílt a nagykarácsonyi betlehem a templomkertben

Advent első vasárnapjának előkészítése és meghitt lebonyolítása a község Hagyományőrző Egyesülete és Ifjúsági Klubja tagjainak érdeme.

Esernyő alól, mások a kapucni védelméből fi gyelték az adventi vasárnapra összeállított programot a vár udvarán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában