az orvos válaszol

2021.08.06. 16:00

A magas vérnyomás alattomos népbetegség

Mit tehetünk az ideális vérnyomásért? A magas vérnyomás alattomos népbetegség.

Gazsó Rita/TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

Alattomos, mert általában tünetmentesen alakulhat ki, így meglehet, hogy miközben nagyon magasak az értékeink, ebből nem érzünk semmit, közben pedig rombolja a szervezetünket.

– Népbetegségnek azért nevezhetjük, mert legalább a lakosság negyven százalékát érinti, már ami a diagnosztizált betegek számát illeti – fogalmazott lapunknak dr. Ferk Dóra, Szekszárdon praktizáló háziorvos.

A szakembertől megtudtuk, hogy a kezeletlen betegségnek komoly, olykor végzetes következményei lehetnek. Ilyen például az agyvérzés, az infarktus, de a magas vérnyomás tönkreteheti a vesét és a szemet is.

Dr. Ferk Dóra azt javasolja, vérnyomásunkat többször is mérjük meg otthon magunknak, különösen, ha gyakorta fejfájástól, erősebb tarkótájéki fájdalomtól szenvedünk, szédülünk, fáradékonyságot, látászavart tapasztalunk.

A 130/80-as vérnyomásérték az ideális, ha folyamatosan a 140/80-as érték feletti értéket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!

– Szerencsére a magasvérnyomás-betegség ma már gyógyszerrel jól karbantartható, a kezelt betegek egyetlen tabletta szedésével jó életminőségben élhetnek – hangsúlyozta a háziorvos.

– A betegség diagnosztizálását követően a kezelést elsőként mindig az életmódváltással kell kezdeni, sűrűbb testmozgást, súlycsökkentést, sószegény étrendet szoktam javasolni. Ha ez nem használ, akkor jön a gyógyszeres terápia – tájékoztatott dr. Ferk Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában