baba gólya

2021.07.08. 08:00

Mindent megtettek a perkátai állatbarátok

Papp Péter és párja Pappné Szebellédi Tünde sokak által ismert emberek. Perkátán élnek és a nagy hobbijuk mellett, ami a viharvadászat, megnyitottak egy vadasparkot Őzikert néven. Kezdésnek egy mentett őzet gondoztak, így indult a park. Most újabb mentésre került sor, Perkátán kiesett a fészkéből egy kis gólya.

Kállai Félix

Frissítés: Márton András a Fióka- és Madármentő civil szervezet vezetője rossz hírről számolt be. Sajnos a kis gólya elpusztult.

Cikkünket alább változatlan formában meghagyjuk, mert az állatbarátok igyekezete és összefogása így is tiszteletet érdemel!

Eredeti cikk:

Hornyik Adrien próbált segítséget kérni állatmentőktől, de sehol sem vették fel a telefont. Így mondta el a történteket:

A szemközt lakó szomszédunk posztolta ki, hogy talált egy kisgólyát. Ezt láttam még és átmentem segíteni. Mivel sok állatvédő ismerősöm van, ezért úgy gondoltuk, így gyorsabb lesz. Sokan fogtunk össze egyszerre a piciért. Péterék mindent megtettek, nagyon szuperek voltak, azonnal jöttek segíteni! Próbáltuk visszarakni az EON-nal, de menekült a fészekből, pedig némely állatorvos szakértő szerint ez lenne ilyenkor a legjobb esélyük, kivéve ha a nagy szárazság miatt a mamája direkt lökte ki.

[video width="268" height="480" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2021/07/5675688Golyamentesconvertvideoonlinecom.mp4"][/video]

A dömösi Fióka- és Madármentők úton vannak érte, a fióka jól van, Péterék ellátták a sebeit, komoly sérülése nincs, csak felületi. A dömösieknek hatalmas tapasztalata van vadmadár mentésben, azon belül is gólyák kapcsán. Hála nekik az életben maradásért, a legjobb eséllyel indul. Hogy van-e esélye a szabadon engedésére, azt ők fogják tudni megmondani. A dömösiek nagyon segyítőkészek voltak, elutaztak Perkátára a kis pöttöm, hős gólyánkért.

[video width="368" height="656" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2021/07/5675462video1625673842.mp4"][/video]

Fotó: Pappné Szebellédi Tünde

Márton András a Fióka- és Madármentő civil szervezet vezetőjét telefonon értük el, mikor már hazafelé vezetett, megkérdeztük a fióka állapotáról.

- Mikor megérkeztünk, akkor rossz állapotban volt már a pici. Nagyon gyenge, sovány, erőtlen a pici. Olyan nagy táplálékhiány volt a szárazság miatt, hogy az előző két fióka is a fészek alatt végezte. Látszott a nyakán az a sérülés, amit a szülei okozhattak, amikor kidobták a fészekből. A rendkívüli melegben a gólyák nem találnak elég élelmet és vizet, ezért a legyengült kicsit kidobják a fészekből. Három fiókából már csak ez az egy maradt meg. Mikor az E.ON szakemberei vissza akarták rakni a fészekbe, menekült onnan. Előfordul, hogy a forróság olyan elviselhetetlen ilyenkor, hogy inkább kiugranak a fiókák onnan. Kimostuk a torokzacskóját és pici halakat kapott, hogy energiához jusson minél előbb. Berakjuk az inkubátorba, kap tápot és infúziót és ha megéri a holnapot, akkor van esély a felépülésre. Meg fogjuk röntgenezni, mert tapintásra úgy tűnt, hogy a medencecsont alatt a gerinc alatt a farokrésznél sérülhetett az eséstől.

- Mit lehet tenni ilyen aszályos időszakban a gólyákért?

- Vödörbe érdemes kitenni nekik friss vizet és ilyen helyen ki lehet alakítani etetőhelyet is. A föld ilyenkor betonkemény, nem tud ilyenkor sem gilisztát szedni, sem pedig pockot fogni, mert az is lemegy ilyenkor egy méter mélyre a talajba. Kell egy tejesláda, amibe pár liter vizet öntünk, ebbe belerakhatunk a tyúk belétől kezdve, a csirkenyakon át, a csirkeszívig bármilyen nyesedéket. Ezt a madarak megtalálják és a túlélést jelentheti nekik. Csak addig kell nekik, amíg nem esik eső, mert akkor visszamegy a rendes helyére, ahol a táplálékot keresni szokta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában