borverseny, ünnepi litánia

2021.05.10. 20:00

Kezd élénkülni a Szent Orbán Borrend élete

Egy éve a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak vegetálni, de a munka folyt tovább

Agárdy Csaba

Orbán-napkor litánia lesz a kápolnánál – szerényen, de összejönnek a borászok

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az adonyi Szent Orbán Borrend az utóbbi időben gyors fejlődésnek indult, és már nemcsak a kistérségnek lett jelentős alakulata, hanem országos szinten is szép hírnévnek örvendhet.

A koronavírus-járvány azonban – mint az élet annyi területén – nekik sem kedvezett, tavaly sorra maradtak el a rendezvényeik, a nemzetközi kapcsolatokat is „pihentetni” kellett. A borrend ugyanis remek kapcsolatot ápol elsősorban az erdélyi és a felvidéki borrendekkel. Az adonyiak többször voltak házigazdái a különböző, térsésegekben működő Szent Orbán Borrendek találkozójának, a borász-, halász-, vadászegyesületek találkozójának. A vírus miatt sajnos nemcsak a diplomáciai élet állt le, hanem önhibáján kívül a borrend sem tudott működni. Tavaly januárban még megtartották nagy sikerű, jó hangulatú Vince-járást, de utána már csak egy-két önszerveződő esemény jöhetett létre. Például a hagyományos Orbán-napkor, a borrend legfontosabb eseményén is csak kisebb baráti társaságok jöttek össze egy koccintásra.

A munka azonban nem állt meg, csak a mulatságok maradtak el

Hónapok teltek el, hogy az egymást egyébként rendszeresen látogató szomszédok csak úgy tartották a kapcsolatot, hogy másfél méteres távolságot betartva, a kerítés két oldaláról ittak meg egy-egy pohár bort. A munka azonban nem állt meg, csak a mulatságok maradtak el. Mindenki tette a dolgát a szőlőjében, a pincéjében, és tavaly is remek borok készültek az adonyi-szőlőhegyen.

Pénteken este ülésezett az adonyi borrend nagytanácsa, de nem a szokott helyén, az adonyi művelődési házban, hanem Schmidt Attila nagymester pincéje előtti kertben. Ennek egyetlen egy oka volt, hogy a nagytanács nyolc tagjából csak hét rendelkezett védettségi igazolással, és a törvények szerint a művelődési házakba csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be.

Orbán-napkor litánia lesz a kápolnánál – szerényen, de összejönnek a borászok
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Elsőként le kell szögezni: az adonyi borrend számára is enyhült a helyzet. A nagytanács döntött arról, hogy május 22-én megtartják az Orbán-napi ünnepséget. Igaz, a szokásosnál sokkal szerényebb körülmények között, mivel zenés-táncos események megtartására a koronavírus-járvány miatt még nincs lehetőség. Azonban a Szent Orbán kápolnánál a litániára összegyűlik a társaság, a pincék is kinyitnak családi, baráti társaságok számára. Egy hét múlva a szokásos kistérségi borversenyt is megszervezik, persze ez sem lesz az „igazi”. A nagyközönségnek nem lesz meghirdetve, viszont az mindenképpen biztató, hogy a bírálók mindegyikének van védettségi igazolványa.

Újra elindult a borrend élete

Schmidt Attilától megtudtuk, hogy nagy csinnadratták nem lesznek, azonban ha apró lépésekkel is, de újra elindult a borrend élete. Az éves rendes közgyűlést még az idén nem tudták megtartani a járvány miatt, tervezik az összehívását, de a tagok közül többeknek még nincsen védettségi igazolványa, és amíg a zárt körű eseményeknél erre szükség van, nem is tudják megtartani a közgyűlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában