uniduna

2021.04.13. 19:00

Kutatás készült „Munkavállalói ismeretek oktatása a szállítási ágazatba belépő fiatalok részére” címmel

Interjú készült a Dunaújvárosi Egyetem docensével, Dr. Balázs Lászlóval a szállítási ágazatba belépő fiatalok oktatásával kapcsolatban!

uniduna

Kitti_Cikk kep 1

Fontos megjegyezni, hogy Dr. Balázs László az Ecotech Nonprofit Zrt. tréning üzletág vezetője is, így ő az egyetem és a cég munkáiban is érintett.

Az interjút megtekintve egy átfogó képet kaphatunk arról, hogyan épült fel a kutatás és mik ennek a főbb eredményei, konklúziói.

László kiemelte, hogy a projekt célja a fiatalok munkavállalói ismereteinek bővítése, a készségek és kompetenciák fejlesztése annak érdekében, hogy a szakmai felkészültség mellett a munka világára vonatkozó ismeretekkel is rendelkezzenek. Ennek jelentőségét bemutatva emlékeztetett arra, hogy a szakmai, felsőoktatási képzések a szakmai ismeretekre fókuszálnak, és noha minden képzési területen vannak olyan szegmensek, amelyek a munkavállalói ismeretekkel foglalkoznak, ezek nem átfogóak és sok helyen alapvető hiányosságokkal lehet találkozni.

A program keretében megvalósul egy átfogó online tananyag fejlesztése, amit egy komplex tanulmány elkészítése előzött meg. A tanulmány vizsgálati részében, illetve a későbbiek során a megvalósításban, a képzésben is három nagy cég vállalt szerepet: a GYSEV – Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt., a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a Volánbusz Zrt.

A kutatást három részre lehet lebontani. Elsőkörben az érintett cégek tekintetében adatszolgáltatást végeztek, mely a humán erőforrás milyenségére vonatkozott. Ezen vizsgálattal nyert adatok elemzéseiből ki kell emelni, hogy mindegyik szervezet esetében nagy számban jelennek már meg online tananyagok is.

Ezt követte a kérdőíves vizsgálat, melyre 2020 októbere és decembere között került sor. Két kérdőívet kérdeztek le, azaz a kérdőív fókuszában egyrészt a végzős tanulók, hallgatók álltak, másrészt a friss munkavállalók az érintett szervezeteknél.

A harmadik, egyben utolsó szinten mélyinterjúkat készítettek a szervezetek humán vezetőivel, ahol arról kérdezték őket, hogy milyen bevett gyakorlataik vannak a munkába való beillesztés elősegítésére, és milyen módon fejlesztik, oktatják az új munkavállalóikat. Látható volt, hogy az egyes cégeknek megvannak a saját bevett gyakorlataik, szokásaik, ehhez kapcsolódóan pedig egyeztetés is történt, hogy létrejöjjön a jó gyakorlatok cseréje, egymás támogatása, az egyes cégek közötti kommunikáció, ami újabb mérföldkő lehet a folyamat fejlesztésében.

Az Ecotech Nzrt. tréning üzletágának vezetője a megszületett javaslatokról is beszámolt. A javaslattétel egyik fókusza a friss munkavállalók, illetve a leendő fiatal munkavállalók személyes, generációs sajátosságaira vonatkozik. Mint elmondta, érdemes ezeket figyelembe venni és erre alapozni képzési programok fejlesztésekor, másrészről pedig fontos szem előtt tartani, hogy az új munkaerő milyen képzési formából és milyen igényekkel érkezik.

Kihangsúlyozta, „olyan komplex, átfogó online tananyagot, segédanyagot kell összeállítani, amely részét képezheti egy beillesztési projektnek is adott esetben, ami reflektál a különböző képesítéssel és felkészültséggel érkező fiatalok igényeire, és támogatja őket abban, hogy helyt tudjanak állni a munka világában.”

Az interjúról bővebben olvashatnak ide kattintva, illetve videós formában is megtekinthető itt.

Forrás: orientpress.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában