Édes-fagyos nyalánkság – évezredek óta

2021.04.27. 17:30

Gombócnyi örömök

A fagyi népszerűsége évszázadok óta töretlen. A technológiai fejlődés és a fagylaltkészítő mesterek kreatív fantáziája pedig rendre együtt halad, így újabb és újabb finomságok születnek.

duol.hu

Fotó: LI

Jég, rózsavíz, gyümölcs, méz – ha lehet hinni az ókori krónikásoknak, akkor a fenti alapanyagok alkották Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, ismertebb néven: Nero császár kedvenc fagylaltszerű jeges koktéljának receptúráját. A gasztrotörténelem avatott szakemberei szerint a ma ismert fagy­lalthoz hasonló jeges, ízesített hűsítő desszertkészítmények már az ókori Kínában is nagy népszerűségnek örvendtek, főként az azt megfizetni képes felső rétegek körében. Hazánkban az első dokumentált fagylaltrecept egy németről magyarra fordított, 1753-ban Erdélyben megjelent szakácskönyvben szerepelt. E kötetben egy epres és egy pisztáciás változat is helyet kapott.

Fotók:Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A fagyi népszerűsége évszázadok óta töretlen. A technológiai fejlődés és a fagylaltkészítő mesterek kreatív fantáziája pedig rendre együtt halad, így újabb és újabb finomságok születnek.

Dunaújvárosban és a város környékén is kinyitottak a fagyizók, illetve az ízes fagy­laltot is kínáló cukrászdák. A kínálat több mint bőséges, édes-fagyos remekek hada vár kóstolásra.

Fotók:Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A klasszikusnak mondható ízek mellett e szezonban is számos újdonsággal készültek a fagylaltmesterek, a mi dolgunk már csak a kóstolás.

Az árak a tavalyihoz képest némileg emelkedtek. Munkatársaink összesítése szerint átlagosan 280 és 350 forint között kell fizetnünk egy gombócért. A klasszikus ízvilág kedvelőinek jó hír, hogy egy-két vendéglátóhelyen még a hagyományos csavaros fagy­lalt is gazdagítja a kínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában