2021.02.14. 08:00
Hogyan készül a huncut lángos?
A lángos egy remek találmány. Jó nehéz étel, emiatt többször csak a kívánság marad meg, az elkészítése ritkaság számba megy.
Huncut lángos
Persze vehetnék is magamnak, de nem szeretem az utcán fogyasztani. Mire pedig hazaér az ember vele, addigra veszít a ropogós és egyben puha állagából. Itthon nem tudok olyan kis mennyiséget készíteni, ami egyből elfogy. Kidobni, vagy lefagyasztani pedig nem szeretném.
Mit lehet tenni ilyenkor?
A megoldást a huncut lángos készítése jelenti. Azért huncut, mert becsapja a gyomromat, hiszen bundáskenyérből készül megtartva a lángos általam szeretett tulajdonságait.
Készítése
Ujjnyi vastagra szelt kenyeret állni hagyok a felvert és sózott tojásban, úgy, hogy ne minden része érjen bele. A hirtelen, nagy lángon történő sütés két célt szolgál, az egyik és legfontosabb, hogy hamarabb lesz kész a reggeli. Valamint a hirtelen sütéstől a belseje lágy marad, a külső része pedig átsült, sőt néhol ropogós, hála annak, hogy nem minden része ért bele a tojásba. Ez növeli a kontrasztot és a kulináris élvezetet.
Mitől lesz lángos ebből?
A lángost, rendszerint ismerőseim és a büfések megrökönyödésére, tejföllel, sajttal és kechupal eszem. Ezek használata feltétként a bundáskenyérre, a gyomromat becsapják és olyan ízélményt nyújtanak, mintha lángost ennék. A szememet nem zavarja az sem, hogy nem kerek formáról van szó, hiszen vettem én már a Balatonon szögletes lángost is.