tavaszodik

2021.02.23. 16:00

Éled a természet, most már be lehet avatkozni

Éled a természet, tavaszodik. Írásunkban nem a nagyüzemmel foglalkozunk, hanem az úgynevezett hobbikertekkel, ahová az ember nemcsak dolgozni megy ki, hanem sütni-főzni is.

Agárdy Csaba

2021.02.22. Életdnek a növények, tavasz Jácint bimbó Nagyvenyim Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

De azért a növényeket ott sem illendő elhanyagolni, ezzel kapcsolatban ezúttal a gyümölcsfák gondozásáról ejtenénk néhány gondolatot.

Igen fontos időszakba érkezett a természet, hiszen véget ért a fák mélynyugalmi állapota, most kényszernyugalmi állapotban vannak, amikor már megkezdődik a nedvtermelés, vagyis eljött az ideje annak, hogy a gazda beavatkozzon, például elkezdje a metszést.

Éled a természet, tavaszodik. Írásunkban nem a nagyüzemmel foglalkozunk, hanem az úgynevezett hobbikertekkel, ahová az ember nemcsak dolgozni megy ki, hanem sütni-főzni. De azért a növényeket ott sem illendő elhanyagolni, ezzel kapcsolatban ezúttal a gyümölcsfák gondozásáról (is) ejtenénk néhány mondatot. Van, amelyeket már metszhetjük, sőt, már permetezhetjük is. A lényeg, gondozzuk azokat, ügyeljünk rájuk. Képünkön a jácint rügyezik. Tény: a tavasz már kopogtat az ajtóinkon – nagyon jól teszi.

Persze nem lehet egy kalap alá vennünk a fáinkat, hiszen mindegyik máskor kezd rügyezni, virágozni, majd teremni. A mélynyugalmi állapotot követő kényszernyugalmi állapot elkezdését leginkább úgy tudjuk megállapítani, ha levágunk egy faágat, majd azt a szobában vízbe tesszük, és ha egy napon belül kinyílik, akkor már kényszernyugalmi állapotba került.

Fotók:Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A korán virágzó fajoknál a mélynyugalmi állapot azonban csak igen rövid ideig tart, január végéig, február közepéig. A kényszernyugalmi szakaszban a növényeket már csak a kedvezőtlen időjárási körülmények gátolják. A legnagyobb veszély, amikor hamar felmelegedik az idő, majd jön egy fagyos időszak, ekkor szoktak a rügyek elfagyni, és a termésünk oda lesz. A fagykár ellen nehéz védekezni, nagyüzemben a füstölés a legelfogadottabb szokás, a kiskertekben a hidegben való vízzel permetezést ajánlják a szakemberek. Ennek oka, hogy a víz megfagy a rügyeken, és a megfagyott víz védelmezi azokat.

A szőlőskertekben is érezhető már a tavasz közeledte. A szőlőt tavasszal metszik, legkésőbb április végén. A bogyósokat általában miután letermett, azután metsszük meg. A szakemberek szerint az a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogyha egyáltalán nem metszünk. Minden metszés jó, még ha nem is teljesen szakszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában